Cordaid bezorgd over democratiseringsproces Congo

26.03.2007 / 17:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cordaid

Cordaid

Zeker 127 doden, waaronder veel burgers

De beschietingen in Kinshasa, Congo, hebben meer burgerslachtoffers geëist dan in de media wordt vermeld, aldus Cordaid medewerkers in Kinshasa. In de mortuaria liggen zeker 127 geregistreerde doden, waaronder veel burgers. Mensen in Nood/Cordaid verleent op kleine schaal noodhulp aan de gewonden, in de vorm van medicijnen en voedsel via Caritas.

De gevechten vonden plaats van vrijdag tot en met zaterdag. Aanleiding was de ontwapening van aanhangers van Bemba door militairen. Sinds de verkiezingen in december door Kabila werden gewonnen, leek het rustiger in het land. De bevolking van Congo heeft jarenlang geleden onder een burgeroorlog. 'De gevechten zijn vooral psychisch zwaar voor de mensen. Juist omdat zij eindelijk weer positief naar de toekomst konden kijken,' aldus Arjanne Rietsema van Cordaid vanuit Kinshasa: 'De gevechten vormen een bedreiging voor de fragiele vrede in het land. Congo kent grote armoede. Het gemiddelde inkomen is 30 eurocent per dag (armoede grens ligt op een dollar per dag). Dit kunnen de mensen er niet bij hebben.'

Cordaid ziet de gevechten als een bedreiging voor het huidige democratiseringsproces en hoopt dat alle partijen in het land de verkiezingsuitslag respecteren en zich gezamenlijk gaan inzetten voor de opbouw van het land.
Cordaid heeft vier kantoren in Congo en werkt met lokale partners aan o.a. de verbetering van gezondheidszorg, voedselzekerheid, hiv/aids-bestrijding, reïntegratie van kindsoldaten, traumaverwerking en hulp aan verkrachtte vrouwen.