Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA

PvdA: verbeter communicatie herinrichting Ruiterskwartier

Bron: PvdA Leeuwarden (26-03-2007)
Schriftelijke vragen van de fractie van de Partij van de Arbeid aan burgemeester en wethouders als bedoeld in artikel 41 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden. Leeuwarden, vrijdag 23 maart 2006

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om het Ruiterskwartier autoluw te maken: alleen toegankelijk voor bussen en hulpdiensten, om een aangenamer klimaat te creëren voor omwonenden, horeca en passanten. De herinrichting van het Ruiterskwartier bestaat naast afsluiting voor het verkeer uit het doortrekken van de smallere weg zoals deze nu langs de Westerplantage/ Vrouwenpoort loopt en het verbreden van de stoep tot een formaat waar ook echte terrassen gerealiseerd kunnen worden. Ook is het de bedoeling om aan beide zijden van de straat bomen aan te planten. Het autoluwe karakter zorgt voor een verbetering van de verkeersveiligheid, met name tijdens de late uurtjes als er veel mensen rondlopen maar automobilisten tegelijk met hoge snelheid langs de smalle stoep rijden.

Veel inwoners van Leeuwarden zijn ontevreden over de situatie zoals die op dit moment bestaat. Een rommelig "woud" aan waarschuwingsborden en een straat vol lapmiddelen om automobilisten te wijzen op de beweegbare paal. Een situatie die geleidelijk is ontstaan, doordat automobilisten de versperring toch probeerden te omzeilen, vaak met desastreuze gevolgen voor zowel de auto als de versperring. Al met al een zeer onwenselijke situatie.

Wat opvalt is dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de toekomstige herinrichting van het Ruiterskwartier. De PvdA Leeuwarden denkt dat als de weggebruikers beter gewezen worden op de herinrichtingsplannen, er ook meer begrip ontstaat voor de huidige situatie. De PvdA Leeuwarden staat achter de afsluiting en herinrichting van het Ruiterskwartier, maar stelt vraagtekens bij de communicatie over de herinrichting aan de inwoners van Leeuwarden en omgeving, met name de weggebruikers.

De PvdA Leeuwarden vraagt het college daarom tijdens de raadsvergadering van maandag 26 maart a.s. met antwoorden te komen op de volgende vragen:


1. Is het college het met ons eens dat er op dit moment een onwenselijke situatie is ontstaan op het Ruiterskwartier?
2. Ziet het college op korte termijn mogelijkheden om de communicatie over de herinrichting van het Ruiterskwartier te verbeteren, bij voorkeur door informatiepanelen te plaatsen met een afbeelding van de toekomstige situatie en duidelijk leesbare informatie over de herinrichting?

Gezien de strekking van onze vragen verwachten wij dat het college tijdens de raadsvergadering met een oplossing zal komen om de communicatie over de herinrichting op korte termijn te verbeteren.

Namens de PvdA-fractie Leeuwarden,
Sjoerd Feitsma.