- PERSBERICHT-

Schoutenlaan in Voorhout onder de loep

Van verkeersklachten naar een veiliger gevoel in het verkeer

De Schoutenlaan in Voorhout heeft de speciale aandacht van politie, justitie en de gemeente Teylingen. Op deze weg geldt een snelheidslimiet van 50 km/uur. Omdat politie en gemeente al enige tijd klachten over deze weg krijgen, hebben de partijen besloten zich samen over deze weg te buigen.

Allereerst is in december 2006 een enquête onder weggebruikers gehouden over hoe men de veiligheid op de Schoutenlaan ervaart. Hieruit bleek dat het merendeel deze laan als onveilig ervaart. Bijna de helft van de weggebruikers vindt de Schoutenlaan onveilig, zeven procent vindt hem zelfs zeer onveilig. Ruim zestig procent geeft aan dagelijks onveilige situaties te ervaren. In de meeste gevallen worden automobilisten en fietsers als de grootste boosdoeners van onveilig verkeersgedrag aangewezen.

Oversteken wordt als onveilig ervaren Veruit de meeste geënquêteerden (84%) denken dat de oplossing gezocht moet worden in een aanpassing van de weg. Gedacht wordt aan de aanleg van een voetpad, verkeerslichten, drempels, zebrapaden, een snelheidslimiet van 30 km/uur, een rotonde. Een aanzienlijk kleiner deel (25%) ziet ook heil in snelheids- en andere controles door de politie. Vooral oversteken op de Schoutenlaan wordt als gevaarlijk gezien. Ruim de helft geeft aan dit onveilig te vinden. Onoverzichtelijk worden in het bijzonder de oversteeksituaties bij de Baarslaan en Pieter van Slingerlandstraat genoemd. Vooral op de tijdstippen waarop de scholen die vlakbij de Schoutenlaan staan, in- en uitgaan worden onveilige situaties ervaren. Verder vindt bijna iedereen dat er vaak te hard wordt gereden en dat de weg zelf hiertoe ook uitnodigt. Wanneer de weggebruikers gevraagd wordt naar hun eigen snelheidsgedrag te kijken, geeft 9% toe dagelijks te hard te rijden en 26% wekelijks.

Snelheidscontroles Inmiddels is er ook een snelheidsmeting gehouden op de Schoutenlaan. Uit de meting is gebleken dat ongeveer 15% harder rijdt dan 57 km/uur. Deze groep van 15% verdient dus terecht de aandacht van de politie. Daarom houdt het Regionaal Verkeershandhavingsteam van Politie Hollands Midden regelmatig, gedurende een aantal maanden, snelheidscontroles op de Schoutenlaan. Op woensdag 14 maart heeft de gemeente Teylingen borden op de Schoutenlaan geplaatst die aangeven dat er snelheidscontroles plaatsvinden.

Concreet en gevoelsmatig veiliger Na een periode van snelheidscontroles wordt gemeten hoe deze controles de snelheid beïnvloeden. Ook moet een tweede enquête onder weggebruikers dan laten zien of het (on)veiligheidsgevoel veranderd is. Alles bij elkaar levert dit een advies op voor aanpassingen aan de weg om het verkeer op de Schoutenlaan - zowel concreet als gevoelsmatig - veiliger te maken. Dit advies wordt gekoppeld aan de plannen van de gemeente Teylingen voor infrastructurele aanpassing van de Schoutenlaan.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met Esther Straathof, Bureau Communicatie Politie Hollands Midden: 071-5459591.


---

---- --