Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
t.a.v. de redactie cultuur
Amsterdam, 26 maart 2007

Jeugdtheaterdagen van start in meer dan 100 theaters

Noord-Holland wint Scholen-Affiche-Wedstrijd

Op zondag 25 maart is in Utrecht bekend gemaakt dat de 8-jarige Renate Smit en Britt Klous uit Noord-Holland de winnaars zijn van de Scholen-Affiche-Wedstrijd 2007. De huldiging vond plaats tijdens de uitreiking van de Gouden Krekels, de Jeugdtheatervakprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Voor een zaal vol genomineerde theatermakers, riepen presentatoren Don Duijns en Harm van Geel alle tien provincie-winnaars op het toneel en huldigden de landelijke winnaressen op gepaste wijze. De prijs is een bezoek aan een

theatervoorstelling voor alle leerlingen van groep 4 van basisschool De Baanbreker uit Graft, aangeboden door de Theater & Concertbon en Theater de Vest (organiserend theater van Noord-Holland). Daarnaast kregen de meisjes een professionele schildersset uitgereikt.

Meer dan 10.000 kinderen tussen de 7 en 12 jaar deden mee aan de wedstrijd. Kinderen worden hierdoor actief in aanraking gebracht met theater. Naar aanleiding van een voorstellingstekst leren ze hoe ze een affiche kunnen maken dat potentiële bezoekers verleidt om in het theater een voorstelling te gaan bezoeken.

"Echt een bloedmooi affiche"

De landelijke jury bestond uit vier kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, aangevuld met professionals Fanny Morriën (art-director van reclamebureau Youngworks), en Rogier Willems (kunstenaar en decorontwerper). De jurybijeenkomst werd voorgezeten door (muziek)theatermaker Frank Groothof, ambassadeur van de Jeugdtheaterdagen. Over het winnende affiche zegt de jury: "Het is echt een bloedmooi affiche. Goed gemaakt en heel mooi van kleur. De vormgeving is gedurfd en tekst en beeld zijn goed op elkaar afgestemd. Het affiche maakt je echt nieuwsgierig naar de voorstelling."

Jeugdtheaterdagen: 25 maart t/m 1 april

De Scholen-Affiche-Wedstrijd is een ontwerpwedstrijd in het kader van de Jeugdtheaterdagen (zondag 25 maart t/m zondag 1 april), die deze middag op spectaculaire wijze geopend werd. In deze landelijke campagne bundelen meer dan 100 theaters en 90 jeugdtheaterproducenten hun krachten, om samen met Bureau Promotie Podiumkunsten (de organisator van de Jeugdtheaterdagen) nieuw, jong publiek te bereiken. In deze weed staat in de Nederlandse theaters een rijk aanbod van professionele jeugdvoorstellingen geprogrammeerd. Daarnaast worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals workshops, ontmoetingen met acteurs en kijkjes achter de schermen. Kijk op www.jeugdtheaterdagen.nl voor een landelijk of plaatselijk programma-overzicht.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie of foto's, kunt u contact opnemen met Bureau Promotie Podiumkunsten, Lotte de Vries: 020-5789205 / 06-55156737 / lotte@promotiepodiumkunsten.nl

www.jeugdtheaterdagen.nl