Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers


PERSMEDEDELING VAN KAMERVOORZITTER Herman DE CROO

ZIJN DE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS GEHOUDEN DE NODIGE TERUGHOUDENDHEID IN ACHT TE NEMEN IN DE AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN?

ONDERTEKENING VANOCHTEND VAN EEN PROTOCOLAKKOORD BETREFFENDE DE CONTROLE VAN DE MEDEDELINGEN EN VOORLICHTINGSCAMPAGNES IN DE AANLOOP NAAR DE VERKIEZINGEN
---

Op maandag 26 maart 2007 om 11.30 uur zijn de voorzitters van de 7 assemblees bijeengekomen voor de ondertekening van een protocolakkoord betreffende de controle, tijdens de referentieperiode voorafgaand aan de verkiezingen van de federale Wetgevende Kamers in 2007, van de voor het publiek bestemde mededelingen en voorlichtingscampagnes van de parlementsvoorzitters, van de federale regering of één of meer van haar leden, van de gewest- en gemeenschapsregeringen of één of meer van hun leden en van één of meer gewestelijke staatssecretarissen.

Op grond van de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale Kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen hebben Kamervoorzitter Herman DE CROO, Senaatsvoorzitter Anne-Marie LIZIN; de voorzitter van het Vlaams Parlement, Marleen VANDERPOORTEN; de voorzitter van het Waals Parlement, José HAPPART; de voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap, Jean-François ISTASSE; de voorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Eric TOMAS; en de voorzitter van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap, Ludwig SIQUET, een overeenkomst gesloten over de interpretatie van het toetsingscriterium, d.i. over de vraag of de mededeling of voorlichtingscampagne er al dan niet toe strekt het persoonlijke imago van een parlementsvoorzitter of een lid van een regering of het imago van een politieke partij te verbeteren.

De volgende bepalingen werden aangenomen:


- er moet terughoudendheid aan de dag gelegd worden bij het verspreiden van een regeringsmededeling of het voeren van een voorlichtingscampagne vanaf het begin van de referentieperiode van drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen (artikel 105 van het Kieswetboek);

- de voor het publiek bestemde mededeling of voorlichtingscampagne dient op een gedepersonaliseerde wijze te worden verspreid of gevoerd, d.w.z. zonder foto's, tekeningen of karikaturen, zonder naam of handtekening, ongeacht de gebruikte informatiedrager(s);
- de functie mag wel worden vermeld;

- de foto van de kandidaat mag eenmaal voorkomen op de website van zijn assemblee, zij het uitsluitend op de webpagina met de voorstelling van zichzelf en zijn kabinet of secretariaat. Een link naar de persoonlijke website is wel toegestaan.

Pro memorie: het is verboden regeringsmededelingen uit te zenden op de openbare radio- en televisiedienst gedurende een periode van twee maanden voor de verkiezingen, behoudens in geval van hoogdringendheid.

Het protocol, dat heden ondertekend wordt, geldt voor de voor het publiek bestemde mededelingen en voorlichtingscampagnes van alle parlementsvoorzitters, van alle regeringen of hun leden en van de gewestelijke staatssecretarissen bedoeld in artikel 41 van de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen.
Brussel, 26 maart 2007.

Kamer van volksvertegenwoordigers ­ 1008 Brussel D. Van den Bossche Tel.02/549.81.77 ­ Fax: 02/549.83.02 ­ Email: dominique.vandenbossche@dekamer.be cm