Universiteit van Amsterdam

Voormalig ter dood veroordeelde houdt lezing aan de UvA

Juan Meléndez-Colón houdt op maandag 26 maart a.s. een lezing over de doodstraf en het fenomeen death row. De lezing vindt plaats aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Universiteit van Amsterdam (UvA). Juan Meléndez-Colón werd in Florida op basis van enkele getuigenverklaringen tot de doodstraf veroordeeld en bracht bijna achttien jaar door in detentie, op death row. Ten onrechte: in januari 2002 werd Meléndez van alle blaam gezuiverd en vrijgelaten.


Door de toevallige ontdekking van een op band opgenomen bekentenis door de echte moordenaar - zestien jaar nadat Melléndez werd veroordeeld - werd zijn executie voorkomen.. Sinds zijn vrijlating zet Meléndez zich wereldwijd in voor het afschaffen van de doodstraf. In zijn lezing staan problemen rond het opleggen van de doodstraf centraal: het risico dat onschuldigen worden veroordeeld, het feit dat in praktijk etnische minderheden en de allerarmsten het meest frequent ter dood worden veroordeeld, etc.



De lezing wordt ingeleid door prof. mr. Harmen van der Wilt, hoogleraar Internationaal strafrecht aan de UvA. Na de lezing, die ongeveer vijftig minuten duurt, volgt een debat over de doodstraf onder leiding van Van der Wilt. In het panel neemt naast Meléndez ook Judi Caruso zitting. Caruso is mensenrechtenactivist en advocaat in strafzaken in de Verenigde Staten.

Tijd en locatie

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 26 maart, van 10.30 uur tot ± 11.45 uur, in zaal C017, Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam.