Cliënten voelen zich onveilig in GGZ

26.03.2007 / 08:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting pandora

Stichting pandora

Amsterdam, 26 maart 2007

Cliënten voelen zich onveilig in GGZ

Amsterdam - Onderzoekers van Hogeschool inHolland constateren dat veel cliënten zich onveilig voelen. De verhalen van de respondenten zijn veelal schokkend. Onder meer geven zij aan dat zij tijdens hun verblijf te maken hebben gehad met agressie en geweld of dat zij zelf zijn aangevallen of geslagen door een medecliënt. De voorlopige resultaten worden vandaag gepresenteerd tijdens Nationale Breingeindag, de start van De Week van de Psychiatrie die nog duurt tot 1 april. Het thema van deze week is Voel je Veilig! In het hele land organiseren cliëntenorganisaties, cliëntenraden en instellingen rond dit thema activiteiten.

Nationale Breingeindag 'Voel je veilig!' Uitverkocht.
'Nog nooit is de belangstelling voor het thema zo groot geweest' dit zegt Toon Vriens, Voorzitter Werkgroep Week van de Psychiatrie en beleidsmedewerker bij Stichting Pandora . 'De kwaliteit van de zorg blijkt op het gebied van veiligheid ver onder de maat. Werkgroep Week van de Psychiatrie en Stichting Pandora organiseren vandaag dit debat om 330 cliënten en professionals de gelegenheid te geven inspiratie op te doen om de veiligheid van en zorg voor cliënten van de GGZ te verbeteren. De Werkgroep Week van de Psychiatrie besluit haar activiteiten in april 2007 met de publicatie Voel je Veilig! Een bundel met onder meer goede voorbeelden van veilige, cliëntgerichte zorg.'

'Het onderzoek uitgevoerd door studenten van Hogeschool INHOLLAND,' gaat Toon verder, geeft aan dat
onveiligheidsgevoelens te maken hebben met de presentie van personeel op de afdelingen, hun houding tegenover cliënten, de communicatie, de regels en de structuur. Bij de gedwongen opname zijn de wachttijd en de begeleiding en communicatie van het personeel en dienstverleners (zoals politie en ambulancepersoneel), reden tot een toename van angst en paniek bij cliënten. Voorts voelen cliënten zich onveilig door agressie en intimidatie van medecliënten. Ook is er vaak sprake is van cliënten die gepest worden. Helaas zijn er nog legio andere zaken te noemen.

Uit het vooronderzoek blijkt wel dat er wel degelijke ook positieve geluiden zijn. Een veilig klimaat is zeker haalbaar, maar vooralsnog een zeldzaam gegeven in de GGZ. Opvallend is dat onveiligheidsgevoelens van cliënten worden herkend en erkend door hulpverleners, patiëntvertrouwenspersonen, landelijke cliëntenorganisaties en onderzoekers. Het lukt aanbieders van GGZ echter onvoldoende grip en invloed hebben op de veiligheid in instellingen. Mensen met psychiatrische problemen, burgers en overheid verwachten goede zorg te krijgen in een veilige omgeving, óók wanneer zij te maken krijgen met een 'gedwongen opname'. Onlangs nog heeft de tweede kamer ingestemd met verruiming van behandelmogelijkheden onder dwang. De Werkgroep Week van de Psychiatrie en Stichting Pandora maken zich ernstig zorgen dat gedwongen opname en behandeling in de GGZ toeneemt maar tegelijkertijd de voorwaarden voor een veilig verblijf onvoldoende zijn gerealiseerd.

/// einde persbericht ///////

Noot voor de pers:
De Week van de Psychiatrie is een activiteit van landelijke en regionale cliëntenorganisaties en cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg die tot doel heeft de positie van de cliënt in de geestelijke gezondheidszorg en in de samenleving te versterken. De werkgroep Week van de Psychiatrie bestaat uit vertegenwoordigers van Anoiksis, Cliëntenbond, Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen, Stichting Pandora, LPR (Landelijke Patiëntenraden) en het Basisberaad Rijnmond.

Meer informatie over de week van de psychiatrie vind u www.weekvandepsychiatrie.nl Vragen over dit persbericht worden beantwoord door: Toon Vriens, Voorzitter Werkgroep Week van de Psychiatrie, beleidsmedewerker Stichting Pandora. 0206851171 / 0646357570 t.vriens@stichtingpandora.nl.