Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, maandag 26 maart 2007

KINDEREN SPELEN STEEDS MINDER BUITEN
De Buitenspeelbond start inschrijving Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2007

Rotterdam, maart 2007 - Vergeleken met 2005 spelen kinderen minder buiten. Waar kinderen twee jaar geleden gemiddeld per dag 3 uur en een kwartier buiten speelden, is dit nu ruim een half uur minder. Zo blijkt uit onderzoek van de Buitenspeelbond. Ouders onderstrepen het essentiële belang van buiten spelen en zouden willen dat hun kind dit meer zou doen, maar de hectiek van de huidige maatschappij laat dit niet toe. Om het buiten spelen te stimuleren, start de OMO Buitenspeelbond het nieuwe buitenspeelseizoen met een oproep aan alle kinderen om zich met hun buitenspeelclubje te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2007.

"Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen, want spel stimuleert zowel de motorische, de sociaal-emotionele als de geestelijke-creatieve ontwikkeling. Voor een evenwichtige ontwikkeling is het nodig dat elk ontwikkelingsgebied voldoende aan bod komt door spel, sport en andere activiteiten. Van alle activiteiten die kinderen kunnen doen om hun ontwikkeling te stimuleren, is buiten spelen de absolute winnaar", aldus pedagoog Marga Schiet.

Hectische maatschappij staat buiten spelen in de weg Uit het onderzoek blijkt dat ouders zich zorgen maken over de veiligheid van hun kind als dit buiten speelt. Met name ouders van jonge kinderen vinden dat hun kind risico's niet kan inschatten en maken zich zorgen ten aanzien van verkeer, vreemden en het feit dat hun kind zich kan bezeren tijdens het buiten spelen. Ouders van jonge kinderen laten hun kind dan ook minder vaak buiten spelen als ze geen toezicht op hen kunnen houden. Daarnaast gaven ouders aan dat ze door tijdgebrek minder vaak met hun kinderen buiten spelen dan ze eigenlijk zouden willen.

Samen buiten spelen is populair
77,7% van de kinderen geeft aan dat buiten spelen met vriendjes leuker is dan alleen. Tijdens het buiten spelen worden ook sneller vriendschappen gesloten: 38,6% van de kinderen maakt veel vriendjes tijdens het buiten spelen. Ook geeft 30% van de kinderen aan dat ze zouden willen dat hun vader en moeder meer met hen buiten speelt.

Nieuw buitenspeelseizoen start crazy & dirty
Om zowel ouders als kinderen te stimuleren meer buiten te spelen, start de OMO Buitenspeelbond het nieuwe buitenspeelseizoen. Om de actieve en creatieve geest van ouders én kinderen te prikkelen, staat het seizoen dit jaar in het teken van crazy & dirty. Vanaf deze week kunnen kinderen via www.buitenspeelbond.nl hun eigen buitenspeelclubje oprichten. Ieder clubje krijgt een eigen internetsite waarop ze onder andere elke woensdagmiddag een buitenspeeltip ontvangen. Bovendien komen de clubjes in aanmerking om geselecteerd te worden voor het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen dat op zaterdag 23 juni 2007 plaatsvindt in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Leden Buitenspeelbond actievere buitenspelers dan niet leden Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die met hun buitenspeelclubje lid zijn van de Buitenspeelbond actiever buiten spelen dan kinderen die geen lid zijn van deze bond. Daarnaast zijn leden creatiever in het bedenken van buitenspeelspellen. 35,3% van hen doet dit met hulp van de Buitenspeelbond.

De OMO Buitenspeelbond heeft ruim 250.000 leden en ontplooit jaarlijks verschillende activiteiten om kinderen en hun ouders te stimuleren (meer) buiten te spelen.

Einde Bericht

Noot aan de redactie (