Ingezonden persbericht


Reactie: "Overheid gaat claims incasseren" in De Telegraaf

PERSBERICHT
Leidschendam, 26 maart 2007

Doorbraak in verhalen van schade
Het Platform Detailhandel Nederland is blij dat winkeliers die slachtoffer zijn geworden van geweld straks niet meer zelf de schade hoeven te verhalen op de geweldpleger. Vandaag zijn de plannen van de minister van Justitie voor een betere schaderegeling in de media bekend geworden.

In genoemde plannen gaat de overheid het toegewezen schadebedrag voorschieten aan winkeliers. Het Platform Detailhandel Nederland pleit al jaren voor een betere schaderegeling voor winkeliers en de Tweede Kamer-fracties van CDA, PvdA en VVD lieten het Platform eerder weten zich hard te zullen maken voor verbetering.

Het Platform Detailhandel Nederland ziet de plannen voor een betere schaderegeling voor winkeliers die slachtoffer zijn geworden van geweld, als een principiële doorbraak. Nu moeten winkeliers die recht hebben op een schadevergoeding zelf proberen die geïnd te krijgen. Dit is tijdrovend en het komt zelfs voor dat de geweldpleger weigert te betalen. Juist omdat het om geweld gaat, is het verhalen van schade extra emotioneel voor winkeliers. Er is sprake van groot menselijk leed.

Het Platform Detailhandel Nederland rekent erop dat de beoogde wetswijziging voor een betere schaderegeling voor slachtoffers van geweld zo snel mogelijk zal worden ingevoerd. Uiteindelijk zou dit ook moeten gaan gelden voor schade die is veroorzaakt door andere vormen van winkelcriminaliteit.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.