PERSBERICHT

MBO -ers profiteren het meest van opleidingsbudget bedrijven

Zwijndrecht, 26 maart 2007 - Nederlandse bedrijven besteden gemiddeld het grootste gedeelte van hun opleidingsbudget aan medewerkers met een MBO opleiding. Tevens is onder deze groep medewerkers de behoefte aan opleiding het grootst. Dit concludeert bedrijfsopleider Elsevier Opleidingen naar aanleiding van haar onderzoek onder 675 Personeel & Organisatie professionals.

Volgens P&O professionals blijft het bedrijfsleven in de aankomende jaren een aanzienlijk opleidingsbudget voor MBO -opgeleiden reserveren. Jan-Pieter van der Heijden, Elsevier Opleidingen, zegt hierover: "Cijfers van het CBS tonen aan dat de markt voor HBO -opleidingen het sterkst groeit. Echter, de behoefte aan opleidingen op MBO -niveau is nog steeds het grootst en zal dat voorlopig ook blijven. Dit komt omdat het grootste deel van de beroepsbevolking in Nederland nog altijd bestaat uit mensen met een opleiding op MBO -niveau of lager. Om de capaciteiten van deze medewerkers volledig te benutten wordt er geïnvesteerd in opleidingen."

Bij 62% van de ondervraagde bedrijven geeft tussen 10 en 50 procent van de medewerkers zelf aan een opleiding te willen volgen. De opleidingsbehoeften liggen naast het ontwikkelen van kennis en kunde juist op de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden (soft skills): 74% van de ondervraagden benadrukt dat hun bedrijf het zeker nodig vindt dat medewerkers zich middels opleidingen verder ontwikkelen op dit gebied.

Bijna 40% van de ondervraagde bedrijven besteedt gemiddeld tussen de E 500,- en E 1.000,- per medewerker aan opleidingen per jaar. Bij ongeveer een kwart van de bedrijven ligt dit bedrag tussen de E 1.000,- en E 2.000,-. Slechts acht procent van de ondervraagden zegt dat hun bedrijf gemiddeld meer dan E 2.000,- per medewerker besteedt aan opleiden.

Concurrentiepositie
Driekwart van de ondervraagde professionals is van mening dat medewerkers van het bedrijf voldoende opgeleid zijn om te kunnen concurreren met branchegenoten. Tegelijkertijd schat 63% dat de bedrijfsopleidingenbehoefte van hun organisatie gelijk is aan die van concurrenten. 16% stelt dat deze hoger ligt, acht procent denkt dat deze juist lager ligt.

Internet zal een belangrijke rol spelen in het opleidingstraject. Ruim 63% van de deelnemers aan het onderzoek verwacht dat het gebruik van Internet (e-learning) minimaal gelijk zal blijven of anders zal groeien. Van der Heijden: "Uit onze praktijk blijkt dat een virtuele leeromgeving goed aansluit op de praktijk van de deelnemers en op zijn of haar persoonlijke situatie. Hierdoor wordt zowel voor de deelnemer als de opdrachtgever het rendement van de opleiding verhoogd."


- EIND -

Over het onderzoek
Bedrijfsopleider Elsevier Opleidingen organiseerde samen met het vakblad P&Oactueel een online onderzoek onder P&O professionals. Het onderzoek vond in maart 2007 plaats.

675 personen namen deel aan het onderzoek. De professionals zijn werkzaam in een grote verscheidenheid aan sectoren, waaronder Industrie en Nutsbedrijven, Bouwnijverheid, Zakelijke Dienstverlening, Onderwijs, Gezondheidszorg en Openbaar Bestuur.

De omvang van bedrijven waar de P&O professionals werkzaam zijn varieert van minder dan tien werknemers tot 1000 of meer werknemers. 53% van de respondenten is werkzaam bij bedrijven met meer dan honderd medewerkers.

Over P&Oactueel
P&Oactueel is het grootste P&O vakblad van Nederland. Het verschijnt 20 keer per jaar met een minimale oplage van 12.500 exemplaren. Het vakblad biedt nieuws, achtergronden en verhalen uit de praktijk. Daarnaast staat in elk nummer een thema centraal.

Over Elsevier Opleidingen
Elsevier Opleidingen verzorgt sinds 1967 opleidingen voor professionals binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Met 20.000 deelnemers per jaar is Elsevier Opleidingen een van de grootste bedrijfsopleiders van Nederland.

Elsevier Opleidingen is een zus van Reed Business Information, de grootste uitgever van vakinformatie in Nederland. Beide bedrijven zijn onderdeel van Reed Elsevier, een wereldwijde uitgever van wetenschappelijke-, juridische- en vakinformatie en opleidingsproducten

Voor meer informatie: www.elsevieropleidingen.nl