Abdelkader Benali in lezingenreeks Lof der Zotheid


NIJMEGEN, 20070320 -- Op maandag 26 maart 2007 draagt Abdelkader Benali voor uit eigen werk en wordt hij geïnterviewd door Onno Blom in de Bibliotheek Nijmegen, Mariënburg 29, van 19.30 - 22.00 uur. Verder licht amerikaniste Markha Valenta vreemde kanten van de Nederlandse cultuur toe. Het Soeterbeeck Programma van de Raboud Universiteit Nijmegen samen met het VU Podium van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Geert Groote Instituut van de Hogeschool Windesheim te Zwolle, organiseren deze tweede avond in een reeks van drie in het kader van de boekenweek de lezingenreeks Lof der Zotheid. Schrijvers en Satire. Op 2 april spreekt Thomas Rosenboom. www.ru.nl/satire.

In deze reeks dragen de schrijvers voor uit hun werk en lichten zij hun keuze toe. Literair deskundige interviewers ondervragen hen over de satirische elementen in hun boeken en is er ruimte voor een zaaldiscussie.

Satire is humor vol kritiek. Met het woord als wapen sneuvelen heilige huisjes en vanzelfsprekendheden. Macht en status maar ook burgerlijke benepenheid moeten het in satire vaak ontgelden.

Satire werkt als een lachspiegel. Het gewone en normale ziet er ineens gek uit. De lezer beseft plotseling welke idiote vormen hebzucht en zuinigheid, vriendschap en haat, bureaucratie en commercie, individualisme en kuddegedrag dagelijks aannemen. Met vreemde ogen naar een vertrouwde omgeving kijken - dat vormt de leidraad van de reeks.

Meer informatie en inschrijving via de website www.vupodium.nl of www.ru.nl/satire via e-mail: vupodium@dienst.vu.nl of info@soeterbeeck.ru.nl.





Soeterbeeck Programma