De beste beursdag is de woensdag. Donderdag de slechtste


AMSTERDAM, 20070326 -- De dag van de week waarop gemiddeld de beste resultaten te behalen zijn op de Amsterdamse beurs is de woensdag. Dat meldt beleggerssite Economedian naar aanleiding van een eigen onderzoek. Specialisten van deze site hebben gegevens van de Amsterdamse indices en de hierin opgenomen fondsen over de periode 2005-2007 geanalyseerd en komen ondermeer tot deze conclusie.

De slechtste dag op de beurs is de donderdag, waar verhoudingsgewijs de meeste verliezen worden geleden.
Maar per fonds kan het ook verschillen: zo scoren ABN AMRO en ING inderdaad op woensdag het best, maar voor Aegon en Fortis is het bijvoorbeeld de maandag. En de gedachte dat als één financiële instelling binnen de AEX stijgt, àlle financials dat doen is slechts in de helft van gevallen waar.
Aanleiding tot het onderzoek was de constatering dat de eerste beursdag van de maand meestal gunstig uitpakt voor beleggers. Dat heeft de onderzoekers van Economedian ertoe gebracht te kijken of er ook bepaalde patronen in de koersontwikkelingen op de beurs te ontdekken zijn. En die blijken er volgens de onderzoekers te zijn. Zo is er een kans van bijna 70% dat de openingskoers hoger is dan de slotkoers van de vorige dag. En als u rond lunchtijd wilt handelen, dan kunt u het beter vóór het eten doen dan erna, zo blijkt uit de statistieken.
De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.economedian.nl.