De kleine Koningin: road novel over fietstocht naar Frankrijk


Debuut van Harmen Malderik is een ode aan de fiets

AMSTERDAM, 20070326 -- Bij uitgeverij Totemboek is de road novel De kleine Koningin verschenen van de schrijver Harmen Malderik. Het boek beschrijft een fietstocht van een vader met zijn zestienjarige zoon die in Haarlem begint en naar de Franse Dordogne voert.

Tijdens de meer dan duizend kilometer lange tocht koppelt de verteller gebeurtenissen aan herinneringen, mijmeringen en filosofisch getinte gedachten die meestal de fiets tot onderwerp hebben. De kleine Koningin geeft bovendien een mooi beeld van de verhouding tussen een kritische vader en zijn opgroeiende zoon.
De kleine Koningin is een ode aan de fiets en zal zeker niet alleen fietsminnende vaders aanspreken.

`Intussen blijft de zon op onze hoofden beuken. De wind is warm en komt rechtstreeks uit het niemandsland voor ons. Ik raak in een trance, in een staat van verrukking bij een onmetelijk saai landschap dat tegelijkertijd het mooiste van de wereld is. Stilte en rust betekenen schoonheid. Ik leef in de eenentwintigste eeuw en de mate waarin ik van mijn omgeving geniet wordt kennelijk alleen nog bepaald door de omvang van het gemotoriseerd verkeer. Misschien is dat triest. Hoe dan ook, ik zie hier geen auto's. En sportieve motorrijders vermaken zich op Maas- en Waaldijkjes en op Alpencols.'

Over de auteur
Harmen Malderik is langeafstandsfietser, juridisch vertaler en woont in Haarlem. De kleine Koningin is zijn debuut. Malderik treedt verder al enige jaren regelmatig en met veel succes op tijdens poëzieavonden in de Haarlemse Waag.





Ingezonden persbericht