Internationaal monument voor Tenerife luchtvaartramp

St nbst. slachtoffers tenerife

Eerste internationale herdenkingsdienst na dertig jaar

AMSTERDAM, 6 november 2006

De Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife maakt bekend dat op 27 maart 2007 het Internationale Tenerife Monument zal worden onthuld op de berg Mesa Mota, in de gemeente San Cristóbal de la Laguna, op het Spaanse eiland Tenerife. Precies 30 jaar na de ramp zal er voor het eerst een internationale herdenkingsbijeenkomst worden gehouden waarna het monument door vertegenwoordigers van verschillende landen onthult zal worden.

Op 18 september heeft de gemeenteraad van San Cristóbal de la Laguna zich unaniem achter het plan van de Stichting geschaard en tevens het ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Rudi van de Wint goedgekeurd.

De Stichting wil betrokkenen bij deze vliegtuigramp in de gelegenheid stellen de internationale herdenking en de onthulling van het monument op Tenerife bij te wonen. De betreffende personen kunnen zich door het invullen van een formulier op de website www.herdenking-tenerife.org hiervoor aanmelden.

Op 27 maart 1977 vond op de luchthaven Los Rodeos, Tenerife-Norte (TFN), een zeer ernstig vliegtuigongeluk plaats. Tot op heden is het de grootste ramp uit de geschiedenis van de burgerluchtvaart. Een KLM-Boeing 747 met vluchtnummer KL4805 botste op de startbaan fataal op een Boeing 747 van Pan American Airlines (Pan Am 1736). Alle 248 inzittenden van het toestel van de KLM kwamen hierbij om het leven; van de 396 inzittenden van het Pan Am-toestel kwamen 335 mensen om in de crash.

Over Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
Begin 2002 is de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife opgericht. Deze non-profit organisatie heeft als centrale doelstelling het leveren van een substantiële bijdrage aan het verwerken en herdenken van de Tenerife-vliegramp van 27 maart 1977, en houdt zich nadrukkelijk niet bezig met feitelijke en juridische schuldvragen en richt haar aandacht derhalve niet op verwijtbaarheid en aansprakelijkheid.

In het najaar van 2001 werden er op initiatief van nabestaanden in Nederland plannen gemaakt voor het houden van een herdenkingsbijeenkomst. Dat was voor het eerst na een periode van 25 jaar stilte. Een nieuw opgerichte organisatie, de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife, organiseerde in nauwe samenwerking met de KLM op 27 maart 2002 een herdenkingsbijeenkomst die door ongeveer duizend mensen werd bijgewoond.

Als volgende stap, besteedt de Stichting haar tijd aan de realisatie van een openbaar toegankelijke gedenkplaats en gedenkteken ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de luchtvaartramp. Inmiddels is het bestuur van de Stichting druk bezig met het volbrengen van dit tweede deel van haar missie. Daaraan draagt het openbaar bestuur op het eiland Tenerife op hartverwarmende wijze bij. Om het International Tenerife Memorial te realiseren blijft er echter dringend behoefte aan verdere ondersteuning.

Voor redacteuren: indien u belangstelling heeft voor digitale afbeeldingen van het International Tenerife Monument, kunt u deze vinden op de website van de Stichting: www.herdenking-tenerife.org

Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife
P.O. Box 222
2100 AE Heemstede
info@herdenking-tenerife.org
Telefoon: 020-658.06.28