Gemeente Geertruidenberg


Kunstwerk als visueel baken in De Donge

Op het terrein van de voormalige scheepswerf De Donge in Raamsdonksveer is een nieuwe dijk gerealiseerd. Dit project vormt het sluitstuk van een reeks dijkverbeteringsprojecten die in West-Brabant de laatste 15 jaar zijn gerealiseerd. Dit is aanleiding voor het waterschap Brabantse Delta en de gemeente Geertruidenberg om een budget beschikbaar te stellen voor het plaatsen van een kunstwerk in De Donge ter hoogte van de voormalige scheepswerf.

De gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta hebben na een voorselectie en in goed overleg besloten kunstenaar Rob Sweere uit Arnhem opdracht te geven voor de ontwikkeling van het kunstwerk Dongeburgh.

Op 8 maart heeft Rob Sweere het definitieve ontwerp gepresenteerd aan het waterschap en de gemeente. Aan beide zijden van de Dongeoevers zal een deel van het kunstwerk worden geplaatst. In het stedenbouwkundige ontwerp van het project Dongeburgh richten beide plaatsen voor het eerst in de geschiedenis de gezichten naar elkaar. De kunstenaar beschouwt de rivier als een neutraal, centraal plein tussen de historisch gescheiden plaatsen. De

ontmoeting tussen beide plaatsen en de relatie met de scheepvaart en de scheepswerven aan De Donge vormen de inspiratiebron voor het ontworpen kunstwerk.

Twee elementen fungeren als een visueel baken in de open ruimte en verbinden, net als de nieuwe langzaamverkeersbrug, visueel de noord- en zuidzijde van De Donge met elkaar. De twee bakens komen net in het water te staan die via nog aan te leggen wandelroutes te bereiken zijn. De bordessen zijn via een brug toegankelijk voor bezoekers. Aanvankelijk zou men ook de torens kunnen beklimmen, maar om veiligheidsredenen wordt daar nu van afgezien.

De overbrugging van de wal naar het object, het geconcentreerde kijken naar de omgeving en het verblijf en de ontmoeting met andere bezoekers op het water dragen bij aan de bijzondere ervaring die het kunstwerk bij de bezoeker teweeg zal brengen.

Informatieavond

Als u het kunstontwerp wilt bekijken, bent u van harte welkom op de inloop-informatieavond die wordt gehouden op dinsdag 27 maart van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis in Raamsdonksveer. Tijdens deze avond heeft u ook de gelegenheid vragen over het kunstontwerp te stellen aan de gemeente, het waterschap en de kunstenaar Rob Sweere. Als u deze avond niet kunt komen, kunt u het ontwerpplan van 14 maart tot en met 11 april inzien in het gemeentehuis.

U krijgt ook een goede indruk als u de tekeningen hieronder bekijkt.
* kunstwerk dongeburgh 1.pdf

* kunstwerk dongeburgh 2.pdf

* plaatsbepaling kunstwerk met maten.jpg

* bijlage kunstwerk luchtoverzicht.jpg