NEN


Workshop EMC van installaties

donderdag 8 maart 2007, 13:23

Dinsdag 27 maart 2007 organiseert de Nederlandse EMC-ESD Vereniging de workshop 'EMC van installaties'. De elektrotechnische installatiebranche kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan werkzaamheden, van eenvoudig kabel- en aansluitwerk tot levering van complete turnkey-projecten, inclusief ontwerp van complexe gebouw- of industriële installaties. Toegepaste elektrische en elektronische apparatuur moet voldoen aan de wettelijke eisen voor elektromagnetische compatibiliteit.

De emissie- en immuniteitsniveaus van apparatuur moeten aansluiten bij de gebruiksomgeving van de installatie. Vaak blijkt echter dat de installatietechniek ten aanzien van aarding, afscherming en kabelscheiding kritisch is en in belangrijke mate bepaalt of de installatie storingsvrij werkt of niet. De installateur speelt hierin een belangrijke rol.

Workshop
Tijdens deze workshop worden demonstraties van en instructies over de praktische aspecten van het EMC-gedrag van installaties gegeven. Welke maatregelen moeten worden getroffen om elektromagnetische storingen te voorkomen? Tips, trucs en valkuilen. Met een minimum aan theoretische achtergronden ligt de nadruk van de workshop op de praktijk van uit te voeren EMC-maatregelen.
De workshop bestaat uit een algemene inleiding en drie parallelsessies van elk ongeveer 45 minuten, waarbij aan de hand van enkele praktijkopstellingen basis-EMC-maatregelen worden gedemonstreerd en toegelicht.

Doelgroep
De workshop is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is (of wordt) voor ontwerp, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud van en aan installaties. Ontwerpers, installateurs, werkvoorbereiders, monteurs en studenten kunnen baat hebben bij deze workshop.

Docenten
De algemene inleiding van deze middag en de parallelsessies is in handen van de praktijkmensen ing. Mart Coenen (Philips Applied Technologies), ing. Gert Gremmen (ce-test) en ing. Kees Post (Lambda Engineering). Zij hebben zeer ruime ervaring met het oplossen van EMC-gerelateerde storingen in elektrotechnische apparaten, systemen en installaties. Vanuit deze ervaring zijn zij in staat om aan te geven hoe dergelijke storingen kunnen worden voorkomen, veelal met eenvoudige maatregelen, waarvan de kosten in geen verhouding staan tot de kosten die gemoeid zijn met EM-verstoringen.

De workshop vindt plaats bij de Vereniging FME-CWM in Zoetermeer op dinsdag 27 maart 2007 van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie en aanmelden: www.emc-esd.nl.
Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart 2007.

Normen over EMC

* NEN-EN-IEC 61000-6-3:2001 Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)
- Algemene normen - Emissienorm voor huishoudelijke, handels- en lichtindustriële omgevingen

* NPR-IEC/TR 61000-5-2:2004-07 Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) - Deel 5: Installatie- en migratierichtlijnen - Sectie 2: Aarding en bekabeling

* IEC 61000-4-7:2000/C1:2004 Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) - Deel 4-7: Beproevingen en meettechnieken - Algemene leidraad voor het meten, en de meetapparatuur, van harmonischen en tussenharmonischen in elektriciteitsnetten en daaraan aangesloten apparatuur