Rijksuniversiteit Groningen

All the world's a network

Datum: 27 maart 2007

Netwerken en de manier waarop ze werken behoren tegenwoordig tot de frontlinie van de moderne wetenschap. Er zijn allerlei soorten netwerken. Het internet is een netwerk van computers die door telefoonlijnen met elkaar in verbinding staan. Levende wezens functioneren dankzij netwerken van genen, ecosystemen dankzij voedselketens en de hersenen vormen een gigantisch netwerk van neuronen. Zelfs de meest simpele netwerken zijn bijzonder veelzijdig en kunnen de nodige vraagtekens oproepen. Onderzoekers zijn naarstig op zoek naar de werking van netwerken, maar pas sinds kort begrijpen we een aantal basisprincipes. Een duidelijk voorbeeld is het "small world network", dat een verklaring geeft voor oude experimenten als de "zes graden scheiding", de theorie dat ieder mens op aarde slechts zes stappen verwijderd is van een ander.

Het hoofdthema van de lezing is de dynamiek van netwerken: de manier waarop patronen door de tijd heen veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop dieren bewegen. Daarbij gaat het om verschillende patronen; een paard kan bijvoorbeeld stappen, draven, in korte galop overgaan en galopperen. Deze patronen komen voort uit de vorm van het netwerk van zenuwcellen die zorgen voor de basisritmes. Een uitzonderlijke toepassing is het ontstaan van nieuwe soorten in de evolutie, met als mooi voorbeeld "Darwins vinken" op de Galapagos Eilanden. Ian Stewart gaat in op het opwindende recente onderzoek naar de dynamiek van netwerken, en geeft vooral voorbeelden uit de biologie. Hij vertoont beeldfragmenten en vermijdt technische termen.

Prof.dr. Ian Stewart is hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Warwick en directeur van het Mathematics Awareness Centre van Warwick. Hij werkte als onderzoeker in Duitsland, Nieuw Zeeland, en de VS. Stewart is bijzonder actief op het terrein van de popularisering van de wiskunde en de wetenschap. In 1995 ontving hij de Royal Society Michael Faraday Medal voor zijn inspirerende bijdrage aan de popularisering van de wetenschap. In 1997 hield hij de gerenommeerde Royal Institutions Christmas Lectures, die op tv werden uitgezonden door de BBC.

De Johann Bernoulli Lezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Johann Bernoulli Stichting voor de Wiskunde, in samenwerking met Studium Generale Groningen.

Datum en tijd

dinsdag 27 maart 2007, 19.30 - 21.00 uur

Spreker

Ian Stewart (voertaal Engels)

Titel

All the World's a Network

Serie

Johann Bernoulli Lezing

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

afdeling Wis- en Computerkunde, Rijksuniversiteit Groningen, (050) 363 3939, http://bernoulli.math.rug.nl U verlaat de RUG site