Aedes

Een brede school in elke wijk: Handen uit de mouwen!

23 maart 2007

Sharon A.M. Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft op dinsdag 27 maart aanstaande in Almere de aftrap van het vierde Aedes debat: 'Een brede school voor elke wijk: handen uit de mouwen!' Tijdens dit debat wordt gediscussieerd over de rol die de corporaties voor brede scholen zouden kunnen spelen. Het debat vindt plaats in het multifunctionele wijkcentrum Het Vlechtwerk. Het debat start om 20.00 uur en wordt afgesloten om 21.45 uur.

De brede school is een succes. In circa 600 wijken is de laatste jaren een brede school ontwikkeld: activiteiten voor de jeugd én buurt onder één dak. Onderwijs vormt de basis, kinderopvang, welzijn, de peuterspeelzaal en bibliotheek zijn de veel voorkomende partners. Maar ook sport, cultuur en horeca (verzorgd door een ROC bijvoorbeeld) vinden een plek. Een brede school kan veel betekenen voor de leefbaarheid en de participatie in de buurt. De deuren staan immers voor elke buurtbewoner open. Het debat vindt plaats in buurtcentrum De Cartoon, Het Vlechtwerk te Almere. In dit gebouw zijn onder andere een brede school, een sportgelegenheid en een buurtcentrum gevestigd. Het is een goed voorbeeld van hoe succesvol een multifunctioneel gebouw binnen een wijk kan zijn.

Maar gebeurt er genoeg in de wijken waar behoefte is aan een brede school? Staan gemeenten of onderwijs daar garant voor het slaan van de eerste paal? En hoe lang duurt het dan voordat de vlag uithangt? Zouden corporaties hierin niet net zo goed het initiatief kunnen nemen, juist omdat zij de benodigde kennis en ervaring hebben? Niet alleen op het gebied van projectontwikkeling, maar ook als het gaat om beheer en exploitatie?

Welzijnswerkers, schoolbesturen, woningcorporaties, politiek en wijkbewoners discussiëren met elkaar over de rol die de corporaties bij de oprichting van brede scholen kunnen spelen. Het debat dat georganiseerd wordt door Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, gaat dieper in op bovenstaande vragen.


Noot voor de redactie