Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Meepraten over de Wet maatschappelijke ondersteuning

In het Cultuurhuis in Doorn kwamen vorige week donderdag 115 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, leden van de Wmo-raad en raadsleden bijeen om te praten over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het college van burgemeester en wethouders wilde met de deelnemers van gedachten wisselen over de belangrijkste keuzes van 2007. Om de discussie te stimuleren, trad eerst theater Kapok op. Zij zetten levensecht en met veel humor een aantal situaties neer waarin sprake kan zijn van maatschappelijke ondersteuning.

Afgelopen jaar voerde de gemeente al een intensief en interactief traject uit waarbij inwoners en maatschappelijke organisaties konden meepraten over de visie op de Wmo. Hierna heeft de gemeenteraad al in november 2006 de visie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de Wmo vastgesteld. Een paar belangrijke onderdelen hieruit zijn: uitgangspunt is de vraag van de inwoner, de deelname aan de samenleving bevorderen en nieuwe dingen uitproberen. Dit alles met het doel van de Wmo voor ogen: meedoen aan de samenleving en wel voor iedereen!

Optreden
In 2007 moet de gemeenteraad besluiten nemen over een paar belangrijke themas. Dit zijn de aanbesteding van de huishoudelijke hulp, de indicatiestelling van deze hulp en van hulpmiddelen, de inrichting van een Wmo-loket en over Wmo-plannen voor de komende jaren. Op de werkconferentie werden de deelnemers over deze themas geïnformeerd. Er kon van gedachten worden gewisseld over de plussen en minnen van verschillende mogelijkheden.
Bijzonder was het optreden van theater Kapok aan het begin van de werkconferentie. Deze theatergroep uit Amsterdam speelde een aantal tot de verbeelding sprekende situaties uit de Wmo na waarop de aanwezigen in de zaal direct moesten reageren. Types, die werden neergezet waren tante Leny; een oude mevrouw die hulp nodig had. Tonny, een mantelzorger, die (teveel) hooi op haar vork nam en de heer Spronk, de ambtenaar van het Wmo-loket. Maar bovendien kwam de halve straat, waar tante Leny woonde, aan bod! Er volgde een levendige discussie met de zaal waarbij bleek dat voor de uitvoering van maatschappelijke ondersteuning verschillende mogelijkheden bestaan.

Workshops
Na het theater gingen de deelnemers in zes workshops uiteen om te praten over een aantal themas waarover de gemeenteraad straks moet besluiten. Dit waren keuzevrijheid, informatie, eigen bijdrage, indicatiestelling, mantelzorgondersteuning, co-productie en compensatiebeginsel. De deelnemers aan de werkconferentie namen de gelegenheid om suggesties en ideeën op tafel te leggen. Wethouder Elisabeth van Oostrum vatte aan het eind van de conferentie een paar tips en aandachtspunten uit de workhops samen. Keuzevrijheid bestaat niet uit zoveel mogelijk aanbieders van huishoudelijke hulp maar uit een adequaat aantal, de eigen bijdrage stuit op bezwaren van sommige deelnemers, leer van elkaars oplossingen, organiseer ogen en oren in de wijk, zet een soort marktplaza.nl op om uitwisseling van maatschappelijke ondersteuning mogelijk te maken en luister ook naar woningbouwcorporaties.

De wethouder informeerde de deelnemers tot slot wat het college nu verder gaat doen met de Wet maatschappelijke ondersteuning en de aanbevelingen van de werkconferentie. Er wordt een kadernota geschreven, waarin de tips en suggesties van de deelnemers worden meegenomen. In deze nota wordt ook het advies van de (voorlopige) Wmo-raad opgenomen. Eind mei en begin juli besluit de gemeenteraad over de belangrijkste keuzes voor 2007. Daarna kan de uitvoering starten. De gemeente houdt met alle aanwezige deelnemers contact om over de verdere uitvoering van de verschillende besluiten te praten.