Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 27 maart

Fryslân, 27-03-2007 o Politieberichten van maandag 26 maart 07.00 uur t/m dinsdag 27 maart 07.00 uur

Leeuwarden: helderziende oplichter aangehouden
De politie heeft maandag 26 maart een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte, die van Afrikaanse afkomst is, adverteerde de afgelopen twee jaar als helderziende/medium in een Fries huis-aan-huisblad. In zijn woning in de Leeuwarder Vrijheidswijk werd een doorzoeking verricht. Uit onderzoek is gebleken dat de man diverse personen voor in totaal ruim 300.000 heeft opgelicht. Het geld werd geïnvesteerd in zijn thuisland Guinee o.a. in autos.

De advertentie van de helderziende in het huis-aan-huisblad

In het Friese huis-aan-huisblad gaf hij aan dat alle problemen opgelost konden worden. Hij garandeerde resultaat binnen drie dagen en betaling na resultaat. Tijdens sessies werden de klanten bewogen grote geldbedragen mee te nemen die door de verdachte in een vloeistof werden gewassen en vervolgens in potten werden gestopt. De aangevers kregen de potten mee naar huis. Als men thuis na enige tijd, want het werd verboden door de verdachte - de potten opende, bleek er geen geld meer in te zitten.

De potten waaruit het geld was verdwenen

Bij de politie Fryslân werd door een aantal klanten van de verdachte aangifte gedaan. De recherche sluit niet uit dat nog meer personen door deze persoon, die werkte onder de naam David, zijn gedupeerd. De recherche wil graag in contact komen met deze personen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844. De verdachte wordt aanstaande donderdag voorgeleid.

Lemmer: inbraak in sporthal
De politie onderzoekt een inbraak in een sporthal aan de Riensingel. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de hal werd een geldbedrag van enkele tientallen euros en een radio weggenomen. Een 60-jarige inwoner van Lemmer deed namens een scholengemeenschap aangifte.

Leeuwarden: HR ketels gestolen uit woningen
De politie onderzoekt de diefstal van HR-ketels uit vier woningen aan de Carel van Manderstraat en de Mathias van Pelliconstraat. De woningen worden op dit moment gerenoveerd en worden niet bewoond. Men is vermoedelijk binnen gekomen door deuren te forceren. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Twijzel: brand in woning
De politie heeft maandagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Wedzebourren. Door nog onbekende oorzaak ontstond er brand in de woning. De 40-jarige bewoner werd gewaarschuwd door een voorbijganger, zodat hij tijdig het pand kon verlaten. Ondanks de snelle komst van de brandweer kon niet worden voorkomen dat de woning veel schade opliep. De technische recherche van de politie Fryslân onderzoekt de oorzaak van de brand.

Drachtstercompagnie: scooterrijder gewond na aanrijding
De politie heeft maandagochtend een aanrijding op de Folgerster Loane afgehandeld, waarbij een 17-jarige scooterrijder uit Surhuisterveen gewond raakte. Een 35-jarige automobiliste uit Drachten reed over de Smidswei. De vrouw naderde Folgerster Loane en wilde rechtsaf slaan. Hierbij verleende ze geen voorrang aan de scooterrijder en een aanrijding was het gevolg. De jongen kwam met zijn scooter ten val en raakte gewond aan zijn voet. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Franeker: man gewond na val van steiger
De politie heeft maandagochtend het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op de Burgemeester J. Dijkstraweg. Een 36-jarige Harlinger viel door nog onbekende oorzaak van een drieënhalve meter hoge steiger. De man liep daarbij rugletsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: voetganger gewond door aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Splitting een aanrijding afgehandeld, waarbij een 14-jarige inwoonster van Waskemeer gewond raakte. Het meisje stond te wachten bij een bushalte toen ze werd geraakt door een spiegel van een lijndienstbus. Door de klap kwam ze ten val. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fryslân: twee rijbewijzen ingevorderd na snelheidsovertredingen De politie heeft maandag van twee automobilisten het rijbewijs ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Maandagochtend werd een A32 nabij Wirdum een 45-jarige automoblist uit Heerenveen met behulp van een lasergun gecontroleerd. De bestuurder passeerde de controle met 173 kilometer per uur. Op de A32 is 120 kilometer per uur toegestaan. Op de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk werd maandagavond een 35-jarige automobilist uit Tzummarum gecontroleerd. De bestuurder passeerde de snelheidscontrole met de lasergun met 172 kilometer per uur. Op de Afsluitdijk is 120 kilometer per uur toegestaan. Van beide automobilisten werd het rijbewijs ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Herbaijum: fietser gewond door aanrijding
De politie heeft maandagmiddag op de Rijksweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 37-jarige fietser uit Harlingen gewond raakte. Een 20-jarige automobilist kwam vanaf een erf en wilde de Rijksweg oprijden. Hierbij zag hij echter de fietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De Harlinger kwam ten val en werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: autobrand
De politie heeft de brandweer van Drachten geassisteerd bij een autobrand op de Topaas. Door nog onbekende oorzaak vatte de auto vlam. Een omstander waarschuwde de 51-jarige eigenaar en de hulpdiensten. In afwachting van brandweer waren ze reeds aan het blussen. De bluswerkzaamheden werden overgenomen door de brandweer. Deze kon echter niet voorkomen dat de auto veel schade opliep.

Zwaagwesteinde: jonge verdachten aangehouden
De politie heeft maandagavond omstreeks 22.00 uur op de
Leeuwerikstraat twee jongens van 14 en een meisje van 15 jaar uit Zwaagwesteinde aangehouden op verdenking van vernieling van een pinautomaat. Een getuige had gezien dat het trio een pinautomaat in brand probeerde te steken. Hierop werd via 112 de politie gewaarschuwd. De agenten waren snel ter plaatse en op aanwijzen van de getuige konden de drie verdachten worden aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en proces-verbaal mochten ze het bureau verlaten. De pinautomaat liep behoorlijke schade op.

Burgum: coniferen in brand
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag de brandweer van Burgum geassisteerd bij het blussen van een aantal brandende coniferen naast een kerk aan de Bulthuissingel. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de kerk schade opliep. De coniferen zijn vermoedelijk in brand gestoken.

Zwagerbosch: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag op de Spoarbuorren een 25-jarige automobilist uit Kollum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder werd gecontroleerd en blies daarbij een F. Hierop werd besloten om de man over te brengen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 655 ug/l. Goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.