Rotterdam start pilot met elektronisch medicatiedossier


27.03.2007 / 09:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Edbr

Edbr

Rotterdam start pilot met elektronisch medicatiedossier

Rotterdam, 27 maart 2007 - Rotterdam begint als één van de eerste gemeenten in Nederland met de proefinvoering van het elektronisch medicatiedossier (EMD). De regio Rijnmond was eerder door het ministerie van VWS aangewezen als koploperregio. Hiermee geeft Rotterdam uitvoering aan rijksbeleid. Dit moet in 2009 resulteren in de landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD), zoals in het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende IV is overeengekomen.

De pilot wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, het Sint Fransiscus Gasthuis, Rijnmondnet en de apothekers in Rotterdam. De Economic Development Board Rotterdam (EDBR) greep de uitdaging voor het opzetten van de pilot aan en bracht de benodigde partijen bij elkaar.

Het EMD maakt het mogelijk dat de patiëntgegevens over medicijnengebruik electronisch worden uitgewisseld tussen de apothekers, ziekenhuizen en huisartsenposten. Met het EMD kunnen onnodige medicatiefouten voorkomen worden, omdat relevante gegevens online beschikbaar zijn voor zorgverleners. Dit zal resulteren in een hogere patiëntveiligheid en een betere zorgkwaliteit. Met het elektronisch medicatiedossier krijgen bevoegde zorgverleners inzage in de verstrekte medicatie van een patiënt. De zorgverlener kan met een speciale pas via het landelijk schakelpunt de informatie opvragen. De patiënt wordt geïdentificeerd met het burgerservicenummer.

Het EMD maakt deel uit van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Het EPD is een virtueel dossier dat het elektronisch uitwisselen van medische gegevens in de toekomst mogelijk moet maken. Zo moet het EPD bijdragen aan het voorkomen van fouten.

Aanstaande donderdag 29 maart komen alle bestuurlijke betrokkenen in regio Rijnmond bij elkaar om nadere afspraken te maken over de proefinvoering van het elektronisch medicatiedossier (EMD) tijdens het congres 'Rijnmond organiseert de digitale snelweg in de zorg'.


Noot voor de redactie/