Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 27 maart 2007

nieuwsbericht | 27-03-2007 | nr 20070327 | Directie Voorlichting

WBR: Economische eigendom; executoriale verkoop; akte van gunning


* Dit besluit betreft de gevolgen voor de heffing van overdrachtsbelasting bij verkoop van onroerende zaken bij executoriale verkoop.

Een hypotheekhouder kan een onroerende zaak verkopen van een hypotheekgever die niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Hij maakt daarbij gebruik van zijn bevoegdheid tot het uitoefenen van het recht van parate executie. De verkoop gebeurt per openbare executoriale veiling dan wel per onderhandse executoriale verkoop. Op de openbare executoriale veiling zijn van toepassing de veilingvoorwaarden die de notaris in overleg met de hypotheekhouder of beslaglegger heeft vastgesteld. In de regel zijn dit de Algemene veilingvoorwaarden voor executieveilingen, eventueel aangevuld met bijzondere veilingvoorwaarden.

Het besluit gaat in op de verkrijging van de economische eigendom. Niet kan worden gesteld dat enkel door of bij de door de notaris op te maken akte van gunning een zodanig samenstel van rechten en verplichtingen overgaat op de koper dat sprake is van een verkrijging van de economische eigendom. De verkrijging van de juridische eigendom vindt plaats op het tijdstip waarop de notaris de verklaring van betaling opmaakt, dan wel waarop hij de akte van levering opmaakt.

Het besluit is gepubliceerd in Staatscourant nr. 58.

Besluit van 14 maart 2007, CPP2006/1574M, WBR 2 en 18
* Naar boven

Meer informatie


* Besluit van 14 maart 2007 nr. CPP06-1574

.