ABVAKABO FNV

Stand van zaken cao-onderhandelingen UWV 2007

De cao-onderhandelingen zijn in volle gang. De kaderleden van de LAC (landelijke adviescommissie) komen regelmatig bij elkaar om de cao-onderhandelingen te bespreken. De bonden hebben intussen zeven onderhandelingsdagen gehad.

Tot nu toe trekken de bonden gezamenlijk met elkaar op en steken de kaderleden van de bonden regelmatig de koppen bij elkaar. Maandag 26 maart is er een gezamenlijke kaderbijeenkomst met als onderwerp pensioen. De heer Van der Sluis van het bedrijfsbureau Pensioenen zal tekst en uitleg komen geven.

Op ons e-mail adres zijn diverse onderwerpen door u aangedragen ter bespreking in het cao-overleg of ter ondersteuning van de cao-onderhandelingen.

Tijdens de cao-onderhandelingen zijn een aantal pittige onderwerpen aan de orde. Het afbouwen van bovenschaligheid is zowel tijdens de aftrap op de start conferentie als zo goed als ieder cao-overleg aan de orde geweest. Mobiliteit loopt als een rode draad door het cao-overleg. Investeren in medewerkers, opleiding, EVC trajecten (elders verworven competenties) zijn uiteraard ook onderwerpen waar over gesproken wordt. Nog even los van looptijd en loonsverhogingen die nog uitgebreid aan de orde gaan komen.

De koers en richting van belangen ten aanzien van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden versus belangen van werkzekerheid en behoud van arbeidsplaatsen komen in dit cao-overleg regelmatig met elkaar in conflict. Dit cao-overleg gaat niet alleen over geld en looptijd maar ook over een fundamentele cao die een koers zet naar beweging door employability zoals dat ook in de preambule van de huidige cao is opgenomen. Werknemers met een korte afstand tot de arbeidsmarkt versus werknemers met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe maak je cao-afspraken die recht doet aan alle belangen. Investeren of afbouwen, verplichten of vrijwillig, eigen verantwoordelijkheid of dwingend opleggen zijn kernbegrippen die in de cao-onderhandelingen worden uitgevochten. En we zijn er dus nog lang nietN

Een greep uit de cao-onderwerpen

Mobiliteit

Dit onderwerp is verbindend op veel cao-onderwerpen. Bovenschaligheid komt als onderwerp iedere keer terug. Volgens uw werkgever zou 1 op de 4 medewerker bovenschalig zijn. Doordat bij bovenschaligheid het huidige loonniveau niet in overeenstemming is met de loonwaarde van de functie kan deze mobiliteit belemmerend werken. Het afschaffen of afbouwen van garanties uit het verleden maakt echter niet dat medewerkers automatisch weer terugkeren op het oorspronkelijke loonniveau. Medewerkers geschikt maken voor interne of externe functies op het huidige loonniveau is voor ons uitgangspunt. Onze inzet is onder andere gericht op opleiden en scholing. Competenties zichtbaar maken door certificering van hun kwaliteiten door middel van een EVC traject. Kortom investeren in medewerkers. Wel ziet uw werkgever bij afbouw van de huidige bovenschaligheid mogelijkheden om bij vrijwillige mobiliteit naar een lagere functie ook een afbouwregeling in te zetten. Op dit moment valt een medewerker bij vrijwillige mobiliteit direct in de lagere schaal.

Uitloopperiodieken

Toekenning van de uitloopperiodiek A of B vindt plaats zolang daar op grond van de beoordeling van uitstekend functioneren aanleiding toe is. Dit is de huidige letterlijke tekst van de cao. Uw werkgever heeft een tekstvoorstel gedaan om duidelijk te maken dat de uitloopperiodiek tijdelijk van aard is. Ons inziens is de tekst duidelijk genoeg. Het begrip zolang heeft een duidelijke relatie met de uitstekende beoordeling die de medewerker dient te verkrijgen om de uitloopperiodiek te mogen houden.

Pensioen

De pensioenparagraaf is reeds uitvoerig tijdens de onderhandelingen besproken. Uw werkgever houdt vast aan de reeds gemaakte afspraken. Het verplicht uittreden op 62 of later staat ter discussie. Uw werkgever heeft op grond van het verbod op onderscheid een kwestie over het verplicht uitreden verloren bij de commissie gelijke behandeling. Door de uitreding van een pensioengerechtigde wordt krimp c.q. boventalligheid en ontslag bij andere werknemers verminderd dan wel voorkomen. Op dit moment is er een bodemprocedure aanhangig gemaakt. Wij gaan er vanuit dat hier belangen zullen worden gewogen. Collectieve belangen en afspraken kunnen immers altijd getoetst worden of in specifieke gevallen het individuele belang niet zwaarder weegt. De weg naar de rechter staat immers altijd open. De kaderleden van de bonden zullen over het onderwerp pensioen ook nog uitvoerig worden bijgepraat door de directeur van het pensioenbureau UWV.

Ziektekosten

Uw werkgever wil geen nadere afspraken maken over een ziektekostenvergoeding.

Reiskosten

De reiskosten regeling wordt verbeterd. Het model wat bij het CWI wordt gehanteerd is hierbij als raamwerk gehanteerd.

Internationale collegialiteit

Internationale collegialiteit is geen inzet geweest van ABVAKABO FNV doch wij ondersteunen dit van harte en hebben dit punt geadopteerd.

Looptijd

Uw werkgever wil een koppeling maken tussen de ingroei van de pensioenpremie in een keer en de looptijd van de cao. Bij een looptijd van drie jaar zou afhankelijk van de hoogte van de pensioenpremie een volledige ingroei mogelijk moeten zijn. De precieze pensioenpremie is nog niet bekend en wordt nu berekend.

De kaderleden uit de LAC (landelijke advies commissie) zijn nauw betrokken bij de cao onderhandelingen en geven regelmatig hun opmerkingen over verbeteringen, mogelijke valkuilen, en visie weer. Een cao komt immers tot stand door de leden van ABVAKABO FNV. Wilt u meedoen? Neem eens contact op met kaderleden van een bedrijfsledengroep (BLG) of onze landelijke advies commissie (LAC). Laat het ons weten, een cao komt er immers niet vanzelf daar moet u wel wat voor doen.