Gemeente Alkmaar


Gevaarlijke situaties op Randersdijk door fietsers

rode lijn

26 maart 2007

Fietsers die de omleidingroute negeren door toch over de Randersdijk van en naar de Friesebrug te fietsen, zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Afgelopen week werd een fietser aangereden door een vrachtwagen, maar liep geen letsel op. Politie en stadtoezicht gaan komende dagen controleren en (brom)fietsers bekeuren.

De fietspaden op de Randersdijk van en naar de Friesebrug zijn voor een deel afgesloten. Dit is nodig voor het aanleggen van de fundering voor de tweede Friesebrug. De fietspaden zijn afgesloten, omdat er ruimte nodig is voor de machines en veilige werkruimte. Fietsers worden omgeleid via de Frieseweg, Ooievaarstraat en de dr. Scheylaan.

Fietsers negeren de omleiding massaal door toch over de rijbaan Randersdijk te fietsen. Omdat de rijbanen erg smal zijn, levert dit levensgevaarlijke situaties op. Buschauffeurs van Connexxion worden dagelijks met dit gevaarlijke gedrag van fietsers geconfronteerd en zijn bang voor ongelukken.

De gemeente Alkmaar maakt zich ook zorgen. "We hebben er alles aan gedaan om een veilige situatie te creëren" , aldus projectleider Heidema. "We hebben met grote, opvallende borden aangegeven dat het fietspad is afgesloten en de omleidingroute staat ook duidelijk aangegeven. Te veel fietsers zijn eigenwijs en hebben blijkbaar geen zin om een klein stukje om te fietsen. Ik zou met liefde nog meer maatregelen treffen om de situatie veiliger te maken, maar meer kan ik niet doen. Toch ben ik bang dat er vandaag of morgen een fietser verongelukt."

De politie gaat op verzoek van de gemeente controleren. Mensen die toch over de rijbaan fietsen gaan op de bon (20 euro voor fietsers en 35 euro voor bromfietsers).

Ook wethouder Hansen van de gemeente roept fietsers en bromfietsers met klem op niet over de rijbaan te fietsen. "De fietspaden op de Randersdijk zijn tot het eind van 2008 afgesloten. Zoek eventueel naar alternatieven, bijvoorbeeld via Overstad en de Tesselsebrug. Denk aan uw eigen veiligheid."

Aanleg Friesebrug
Naast de huidige Friesebrug wordt de komende maanden een tweede brug aangelegd. Dit is nodig om het centrum van Alkmaar bereikbaar te houden, met zowel auto als openbaar vervoer. Op de nieuwe brug wordt een busbaan aangelegd, onderdeel van de snelle `Bus-on-Line' busroute. Door de aanleg van een viaduct wordt de kruising Frieseweg - Randersdijk ongelijkvloers. Hierdoor wordt de doorstroming en de veiligheid van het verkeer verbeterd. Eind 2008 moet het werk gereed zijn.

26 maart 2007