Gemeente Oisterwijk

Boogaard
08-03-2007
Exploitatie Den Boogaard

De afgelopen maanden heeft een team van externe deskundigen, bestaande uit de heer J. van Homelen, de heer J. Reijrink en mevrouw P. Sukel, 3 varianten onderzocht voor beheer en exploitatie van Den Boogaard. De commissie heeft inmiddels advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders. De commissie beveelt aan Den Boogaard samen met Tiliander te laten exploiteren door dezelfde koepelorganisatie, onder een aantal randvoorwaarden. Daarbij moeten wel aparte structuren voor administratie en beheer opgezet worden voor beide culturele centra.

Het college neemt het advies van het deskundigenteam over. Burgemeester en wethouders zijn van plan de aanbevelingen en randvoorwaarden in 3 fases uit te werken. Als eerste wil het college een plan van aanpak opstellen, waarbij het kader voor de koepelorganisatie en de aparte beheerstructuren wordt vastgesteld. Dat plan van aanpak wordt ter goedkeuring aan de commissie (22 maart 2007) en de raad (29 maart 2007) voorgelegd. In de tweede fase wordt inhoudelijk en technisch onderzoek gedaan, zodat het plan van aanpak praktisch uitgewerkt kan worden in een gedetailleerd uitvoeringsplan. Dit uitvoeringsplan wordt ter kennisname voorgelegd aan de Commissie Inwoners. In de derde fase wordt de exploitatie- en beheerstructuur van Den Boogaard definitief ingericht. De nieuwe beheerstructuur treedt op 1 januari 2008 in werking. Op basis hiervan wordt ook het subsidiebudget voor de exploitatie van Den Boogaard en Tiliander voor de komende jaren vastgesteld in de meerjarenbegroting.

Actie op korte termijn

Vooruitlopend op een positief advies van de commissie en raad, zal het college deze maand al starten met de volgende actiepunten uit de eerste fase:


· De adviesrapportage wordt toegestuurd aan alle personen die aan de informatieve gesprekken met de adviescommissie hebben deelgenomen en aan de leden van de Commissie Inwoners en Raad.


· Met het bestuur van Tiliander wordt in overleg getreden over de consequenties voor de huidige structuur van Tiliander van de door de adviescommissie voorgestelde nieuwe beheerstructuur voor Den Boogaard.

Voorlopig bestuur

Nadat het plan van aanpak (fase 1) in de commissie en de raad is geweest, zal het college in april een voorlopig bestuur samenstellen voor de koepelorganisatie voor Tiliander en Den Boogaard. De huidige bestuursleden van Tiliander worden gevraagd zitting te nemen in het voorlopige bestuur. Daarnaast zullen minimaal 2 nieuwe leden geworven worden via een openbare procedure. Dit tijdelijke bestuur zal zo snel mogelijk een locatiemanager voor Den Boogaard aantrekken, die verantwoordelijk is voor de praktische organisatie van de inkoop, het rooster, begeleiding van vrijwilligers, conciërgetaken, etc. Op die manier kan Den Boogaard in september 2007 in gebruik genomen worden.

Onderzochte varianten

De volgende drie varianten zijn door het deskundigenteam onderzocht:


1. de exploitatie uitbesteden aan een commerciële partner;


2. de exploitatie laten uitvoeren door een zelfstandige stichting, bijvoorbeeld de Stichting Podiumkunsten Oisterwijk;


3. de exploitatie van Den Boogaard en Tiliander laten uitvoeren door dezelfde stichting.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon