Werknemers krijgen wapens in strijd dieselrook

27.03.2007 / 10:40 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fnv bouw

Fnv bouw

FNV Bouw en FNV Bondgenoten geven hun leden wapens in handen in de strijd tegen dieselrook. Deze week verspreidt FNV Bouw 80.000 ansichtkaarten 'Maak uw werkplek dieselrookvrij'. FNV Bondgenoten brengt dezelfde kaart binnenkort uit in een oplage van 270.000. De kaart spoort werknemers aan om informatie op te vragen over een gezonde werkplek, vrij van dieselrook. Op de websites van de bonden is onder meer een brochure te vinden over werken zonder dieseluitlaatgassen. Ook staat er een voorbeeldbrief voor het indienen van een klacht bij de Arbeidsinspectie.

Stank, geïrriteerde ogen en hoofdpijn zijn nog de minst serieuze gevolgen van dieselrook. Bij regelmatige blootstelling kan dieselrook kanker veroorzaken, longziekten en hart- en vaatziekten. En neem nu de vorkheftruck: met een elektrische wordt de blootstelling volledig weggenomen, bij aanschaf van een exemplaar op LPG verdwijnt 90 procent van de schadelijke blootstelling. Ook als de oude heftruck nog niet is afgeschreven, is de werkgever in veel situaties al verplicht om tot vervanging over te gaan. Er is dus voor werknemers alle reden daarover aan de bel te trekken. Hetzelfde geldt voor de roetfilters op bedrijfswagens die op diesel rijden; de werkgever krijgt er zelfs subsidie op. Nieuwe bestelauto's worden al met roetfilter uitgerust.

De bonden geven verder tips hoe bouwmarkten, garages, magazijnen en havens blootstelling kunnen verminderen zolang er nu eenmaal nog vervuilende diesels komen aanrijden: wagens buiten stallen, nooit binnen 'opwarmen' en motor uit in wachtsituaties. Ook compressoren op dieselrook gaan in de ban: een elektrische compressor is niet duurder.

Voor de redactie,