Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

TWEEDE PLAATS GELDROP-MIERLO VOOR VERLENEN VERGUNNINGEN

Burgemeester Donders heeft afgelopen woensdag in Utrecht de tweede prijs in ontvangst mogen nemen van de wedstrijd `Operatie stopwatch', een onderzoek naar de snelheid in het verlenen van een vijftal vergunningen. Na de winnende gemeente Anna Paulowna, verleende de gemeente Geldrop-Mierlo het snelste, binnen de termijn en kwalitatief in orde, haar vergunningen. In totaal werden 94,7% van de vergunningen op tijd verleend. Het verschil met de nummer 1, Anna Paulowna (95,3%), was slechts 0,6%.

`Een goed resultaat en een opsteker voor alle medewerkers om op deze manier door te gaan, zeker als we bedenken dat er 44 gemeenten bij het onderzoek betrokken waren', aldus burgemeester Donders. Zo heeft Geldrop-Mierlo grote gemeenten als bijvoorbeeld Utrecht en Groningen achter zich gelaten. Veel gemeenten hadden aangegeven niet mee te doen, ze omdat aangaven nog lang niet toe te zijn aan zo'n wedstrijd.

OPERATIE STOPWATCH
'Operatie Stopwatch' is een landelijke wedstrijd georganiseerd door MKB Nederland en Van Till Advocaten. Gedurende acht maanden is bij 44 gemeenten de snelheid van het verlenen van vergunningen onder de loep genomen. Het onderzoek richtte zich op de volgende vergunningen: de lichte bouwvergunning, de evenementenvergunning, de reclamevergunning en de gebruiksvergunning. Deze Operatie is opgezet omdat in de praktijk blijkt dat veel ondernemers te maken hebben met vergunningen en helaas ook met het te laat verstrekken van vergunningen. Door dit onderzoek jaarlijks terug te laten komen, hopen MKB Nederland en Van Till gemeenten aan te zetten tot verbetering.

COMPLIMENT
Na het in ontvangst nemen van de oorkonde, complimenteerde burgemeester Donders de gemeentelijke organisatie: `Onze medewerkers die betrokken zijn bij de uitgifte van vergunningen blijken dus buitengewoon zorgvuldig te handelen in de wijze waarop ze vergunningen verlenen. De betrokken medewerkers overschrijden nauwelijks termijnen en werken zaken inhoudelijk correct af. Mijn complimenten hiervoor. Voor onze afdelingen zijn dit soort `wedstrijden' een stimulans om de werkzaamheden zeer zorgvuldig uit te voeren. Het geeft voldoening wanneer onderzoek uitwijst dat er goed werk wordt afgeleverd. Anders geeft het inzicht in verbeterpunten. Nu is gebleken dat we ons werk meer dan gewoon netjes doen. Daar zijn we trots op!'

MKB-Nederland-voorzitter Loek Hermans complimenteerde bij de prijsuitreiking alle deelnemende gemeenten. Zijn citaat spreekt boekdelen: `U heeft een open opstelling laten zien om niet alleen inzage te geven in uw dagelijkse praktijk, maar u bent vooral ook bereid iets aan eventuele knelpunten te doen, om de dienstverlening aan ondernemers verder te verbeteren.'