De grootste koolstof brugoverspanning ter wereld op .........

27.03.2007 / 11:02 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Fibercore europe bv

Fibercore europe bv

De grootste koolstof brugoverspanning ter wereld op JEC-beurs in Parijs

ROTTERDAM, March 27 /PRNewswire/ --
Met de grootste koolstof brugoverspanning ter wereld biedt Nederland een revolutionaire primeur op de prestigieuze JEC-beurs in Parijs.

De JEC toont alle innovaties op het gebied van koolstof composiet en kunststof. Nooit eerder werd een complete brug, inclusief handreling en pavement, per vrachtauto vervoerd naar Parijs. De reis duurt bijna drie etmalen en gaat via de Ardennen, de stad Reims en 's nachts door het centrum van Parijs. De verwachte snelheid van het transport naar Parijs is gemiddeld 12 km per uur. Het transport vertrekt dinsdagmiddag 27 maart 2007 en komt vrijdagmorgen 30 maart 2007 aan.

De koolstof brug is 24,5 meter lang, 5 meter breed en weegt slechts 12.000 kilo. De brug is daarmee 30 keer lichter dan een vergelijkbare brug in beton. De brug is ontworpen en geproduceerd door FiberCore Europe uit Rotterdam voor de gemeente Dronten in opdracht van Haasnoot Bruggen. De presentatie van de innovatieve brug op de Parijse beurs wordt mogelijk gemaakt door DSM Resins.

Met de lancering in Parijs laten FiberCore Europe en DSM zien dat koolstof composiet op dit moment een doorbraak beleeft in de bouwwereld. Het materiaal is lichtgewicht, sterker dan staal en heeft een vrijwel oneindige levensduur.

Bovendien is bouwen met composiet een effectief antwoord op de opwarming van de aarde. Beton en staal zijn grote vervuilers en daarmee een belangrijke oorzaak van de milieuproblemen. Bruggen van composiet hebben deze nadelen niet en kunnen ons land zelfs CO2-credits opleveren.

Met een vrije overspanning van 24,5 meter toont de brug daarnaast aan dat composiet bouwmateriaal in iedere denkbare vorm te fabriceren is. Het feit dat de brug seriematig kan worden geproduceerd, zorgt er bovendien voor dat hij in kosten concurreert met traditionele materialen als beton en staal.

De productie van composiet bruggen brengt een high-tech ontwikkeling op gang binnen de anders zo traditionele bouwsector.

De revolutionaire technologie kan worden ingezet bij alle denkbare dragende constructies, bijvoorbeeld wegoverkappingen, steigers, brugverbreding of balkons. Volgens FiberCore Europe betekent de toepassing van koolstoftechnologie dat Nederland een exportproduct in handen heeft met fantastische vooruitzichten.

Begin mei van dit jaar zal de brug binnen een half uur worden geplaatst en geopend door onder meer de burgemeester van Dronten.

Naast de nieuwe brug wordt dan tegelijkertijd een informatiecentrum geopend waar de unieke aspecten van composiet als bouwmateriaal worden toegelicht.