Stichting Aids Fonds

Mantelzorgers blazen even uit dankzij Handen-in-Huis: vervangers gezocht voor mantelzorgers

27-03-2007
Mantelzorgers die zorgen voor thuisverblijvende lichamelijk of verstandelijk gehandicapten en chronisch zieken hebben het vaak zwaar en kunnen niet altijd op vakantie.

Oproep: wordt mantelzorgvervanger
Iedereen met verantwoordelijkheidsgevoel, die zelfstandig kan werken en die affiniteit heeft met het zorgen voor anderen kan mantelzorgvervanger worden. Men moet ook in staat zijn tot samenwerken met anderen, zoals met de thuiszorghulp als die er is. Een mantelzorgvervanger moet minimaal 18 jaar zijn en van tijd tot tijd gedurende drie dagen beschikbaar zijn. Ze verblijven intern, want de vervanging is 24 uur per dag. Een speciale opleiding is niet nodig. Ze nemen tijdelijk alle taken van de mantelzorger over. Ze laten de hond uit, ze doen het huishouden, ze halen en brengen de kinderen van en naar school, ze zorgen voor het eten, ze lezen voor, ze houden gezelschap en zorgen voor gezelligheid of ze geven de dagelijkse medicijnen. De vervangende mantelzorgers doen hun werk op basis van vrijwilligheid.
Mantelzorgers kunnen met een gerust hart de zorg aan mantelzorgvervangers toevertrouwen en kunnen daardoor ook eens op vakantie. Ze komen helemaal bij van hun dagelijkse beslommeringen en laden de accu weer op.

Wie betaalt de mantelzorgvervanging en de mantelzorgvervanger? Minimaal worden mantelzorgers 2 nachten (3 dagen) vervangen. Maximaal is de duur van de vervanging afhankelijk van de wens van patiënt en mantelzorger en de financiering door de betreffende zorgverzekeraar. Veel verzekeraars vergoeden de vervanging. Immaterieel ontvangen de mantelzorgvervangers het onbetaalbare gevoel dat ze een ander een enorm plezier doen. Materieel komt hun vergoeding neer op 45,- per dag, exclusief reiskosten.

Meer informatie
Meer informatie over mantelzorgvervanging en Handen-in-Huis is te vinden op de website: http://www.handeninhuis.nl. Telefoon: 030 659 09 70, e-mail: info@handeninhuis.nl