Politie Groningen

Dinsdag 27 maart 2007

Provincie Groningen, 27-03-2007

Groningen: kluis na twintig jaar boven water

Aan de Oosterhamrikkade kwam maandagmiddag een kluisje na twintig jaar weer boven water. Agenten werden aangesproken door een man die de avond ervoor het kluisje op een parkeerplaats had gevonden. Hij overhandigde het kistje aan de agenten. Hierin zat een aantal diplomas, getuigschriften, persoonsbewijzen uit de vorige eeuw en uit de oorlog. Agenten zijn via de telefoongids gaan speuren en bij het tweede telefoontje in Amsterdam was het raak. De dochter van de man van het persoonsbewijs nam op. Zij vertelde dat er twintig jaar geleden bij haar vader was ingebroken, waarbij onder andere dit kluisje was meegenomen. De inhoud van het kluisje wordt teruggegeven aan de eigenaar.

Groningen: man van portemonnaie beroofd

Een 26-jarige Stadjer is maandagavond in het Noorderplantsoen beroofd. Hij wist zelf een van de verdachten, een 16-jarige jongen uit Groningen, aan te houden. De man liep omstreeks 20.45 uur in het Noorderplantsoen. Hij was aan het bellen en kreeg ineens een harde duw in zijn rug. Hierdoor viel hij en zijn portemonnaie werd weggegraaid. De twee verdachten gingen er vandoor. Het slachtoffer ging er achteraan, belde al rennend 1-1-2 en kreeg hulp van een jogger en twee studenten. Ze wisten de 16-jarige verdachte in de Grote Kruisstraat aan te houden. De andere verdachte wist, met buit, te ontkomen. De 16-jarige jongen werd ingesloten en de politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: bromfietser zonder helm gewond

Een 26-jarige Stadjer is maandagmorgen op het Gedempte Zuiderdiep gewond geraakt. Hij reed op zijn bromfiets vanaf de Munnekeholm het Zuiderdiep op. Hij verloor in de bocht de macht over het stuur en ging onderuit. Hij liep een hoofdwond op, omdat hij geen helm droeg. Hij is verder met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: fietser aangereden

Een 26-jarige fietser uit Groningen is maandagmorgen op de J.C. Kapteynlaan gewond geraakt. Een 27-jarige automobiliste uit Groningen kwam vanuit de richting van het Borneoplein en wilde afslaan richting de J.C. Kapteynlaan. De fietser fietste over de rotonde en de automobiliste dacht dat hij zou afslaan. Dat deed hij niet, waardoor ze hem aanreed. De fietser viel en liep in ieder geval een pijnlijke heup op. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: vrachtwagen overbeladen

Tegen een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Coevorden wordt proces-verbaal opgemaakt voor onder andere overbelading van zijn vrachtwagen. Hij vervoerde puin dat in totaal 10.465 kilo woog, terwijl dit 9.000 kilo mocht zijn. Daarnaast had hij geen registratiebladen van de voorgaande dagen en het controleapparaat gaf niet de juiste tijd weer.

Aduard: automobilist mishandeld

De politie heeft maandagavond drie personen aangehouden voor mishandeling. Het gaat om een 44-jarige man uit Roodeschool, een 21-jarige man uit Uithuizen en een 20-jarige man (woonplaats onbekend). Het drietal reed slingerend over de Friesestraatweg bij Aduard met wisselende snelheid. Een achterop komende 25-jarige automobilist uit Grootegast seinde met groot licht vanwege het opvallende rijgedrag en haalde de auto in. Vervolgens bleef het drietal klevend achter de auto rijden om daarna de man uit Grootegast weer in te halen. Plotseling stopt het drietal en stapt uit. De ruit van de achterop komende auto wordt ingeslagen, de bestuurder krijgt een paar klappen tegen het hoofd en ook de bijrijdster moet het ontgelden. Bij het weglopen wordt nog een deuk in de deur getrapt, waarna het drietal er vandoor gaat. Later die avond krijgt de politie een melding dat een automobilist heeft geprobeerd in te rijden op drie fietsers. De fietsers stonden te wachten bij een verkeerslicht bij de Ebbingebrug in Groningen. De auto rijdt hun richting op, om pas op het allerlaatste moment uit te wijken. De beschrijving van de auto en de inzittenden komt overeen met het incident op de Friesestraatweg. De politie keek na het eerste incident al uit naar de auto. De auto wordt geparkeerd aangetroffen in de Oude Ebbingestraat. De drie inzittenden kunnen op de Grote Markt worden aangehouden. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek.

Ulrum: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft maandag het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige automobiliste uit Uithuizermeeden. Naar aanleiding van klachten over gevaarlijk rijgedrag heeft de politie gericht gecontroleerd op de N361. De vrouw werd geklokt op een snelheid van 134 km/uur en haalde in over een doorgetrokken streep. De maximum toegestane snelheid is daar 80 km/uur. De politie maakt proces-verbaal op.

Heiligerlee: minibike in beslag genomen

Een 17-jarige jongen uit Heiligerlee moest maandagavond zijn minibike inleveren. Hij reed over het fietspad langs de Provincialeweg in Heiligerlee. Toen de jongen de politie zag, probeerde hij nog te ontkomen, maar de politie kon de jongen achterhalen. De minibike is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: controle aanhangwagens

De politie heeft maandag op diverse plaatsen in het oosten van de provincie aanhangwagens gecontroleerd. Een 35-jarige automobilist uit Wildervank reed met een aanhangwagen, maar was niet in het bezit van een E-rijbewijs. Een 48-jarige automobilist uit de gemeente Aa en Hunze reed met een aanhangwagen die te zwaar beladen was. In plaats van de toegestane 1500 kg, woog de aanhanger 2240 kg. De man moest een deel van de lading afladen en krijgt proces-verbaal. Daarnaast zijn bekeuringen uitgeschreven voor onjuiste verlichting, uitstekende lading, onjuiste bevestiging hulpkoppeling, geen lengte markering en onjuiste losbreekreminrichting.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Harkstede, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 544, aantal overtredingen: 53, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Kolham, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 750, aantal overtredingen: 77, hoogst gemeten snelheid: 86 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1127, aantal overtredingen: 101, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.