Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Corus Schaaktoernooi organiseert wedstrijd voor eindspelstudies

Het Corus Schaaktoernooi heeft een wedstrijd uitgeschreven voor eindspelstudies. Er is geen verplicht thema. De inzendingen kunnen tot
1 november 2007 worden opgestuurd naar Harold van der Heijden, Michel de Klerkstraat 28, 7425 DG Deventer, E-mail heijdenh@studieaccess.nl.

Yochanan Afek zal de inzendingen jureren. Per deelnemer mogen niet meer dan drie studies worden ingezonden.

Onder de deelnemers zullen geldprijzen van EUR 750,-, EUR 500,-. EUR 250,-, EUR 150,- en EUR 100,- worden verdeeld. De andere deelnemers die tot de finale doordringen worden met boeken beloond.

De uitslag zal bekend worden gemaakt tijdens het Corus Schaaktoernooi 2008.

---

Grote Clubactie vereenvoudigt de procedures

De Grote Clubactie biedt veel sportverenigingen een interessante bron van inkomsten. Deze organisatie heeft zijn werkwijze nu aangepast. Zie het onderstaande persbericht.

'Al bijna 35 jaar organiseert de Grote Clubactie een jaarlijkse loterij voor het Nederlandse Verenigingsleven. Verenigingen kopen loten in voor 50 eurocent en verkopen ze huis-aan-huis voor 2,50. Uniek aan deze loterij is, dat maar liefst 80% van de opbrengst terugvloeit in de verenigingskas. De verkoopperiode is van september tot en met half november.

Maatschappelijk belang
De organisatie houdt zich vooral bezig met het uitbreiden van mogelijkheden om fondsen te werven voor het Nederlandse verenigingsleven. Geld voor je club!, dat is waar het om gaat. En waarom? Het Nederlandse verenigingsleven is van groot maatschappelijk belang. Ze levert een belangrijke bijdrage aan de mentale en fysieke gezondheid van Nederland. Denk aan obesitas onder de jonge kinderen in Nederland, hoe belangrijk is bewegen! Mentaal gezien is het positief dat in een vereniging gezamenlijk naar een prestatie wordt toegewerkt en men zich in teamverband - veelal vrijwillig - inzet voor de organisatie.

Belangrijk vereenvoudigd
Ook al begon de Grote Clubactie 35 jaar geleden als een kleine loterij, de organisatie is nu volop in beweging! Vorig jaar voor het eerst hadden verenigingen de keuze om loten te verkopen met éénmalige machtiging. Lotenkopers tekenen voor automatische incasso en ontvangen het lotnummer op hun bankafschrift. Op deze manier hoeven kinderen niet meer met geld over straat. Traditioneel loten verkopen tegen contante betaling behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden. Voor de Grote Clubactie 2007 zullen beide methodes belangrijk worden vereenvoudigd. 'Na een jaar van try-outs hebben we veel geleerd. Bijvoorbeeld zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om het invoeren van lotenkopers voor de verenigingen uit handen te nemen.' Aldus Silvia van den Heuvel, verantwoordelijk voor de communicatie.

Gemak voor verenigingen
Ook de internetsite heeft een enorme vernieuwing ondergaan. Verenigingen kunnen zich online inschrijven voor deelname aan de Grote Clubactie en mutaties doorvoeren als er wijzigingen binnen hun organisatie zijn. Ze kunnen voortdurend volgen hoe de status van de vereniging is binnen de organisatie van de Grote Clubactie: hoeveel loten zijn er besteld, is het inkoopbedrag afgeschreven, is het juiste adres ingevoerd enz. 'We willen de service naar onze verenigingen toe steeds meer uitbreiden en maken zo ook het bedienen van de website dit jaar een stuk eenvoudiger. Iedereen moet bijvoorbeeld het gemak inzien van online inschrijven. Niemand zit meer te wachten op een papierwinkel!'

Vooral leuk voor lotenverkopers
Wat ook extra aandacht krijgt is de communicatie naar de jonge lotenverkopers. Voor hen moet het vooral leuk zijn om aan de Grote Clubactie mee te doen en loten te verkopen voor je club. Verkoopmateriaal moet duidelijk en overzichtelijk zijn en verkoopwedstrijden uitnodigend en eenvoudig, zónder daarbij natuurlijk het wedstrijdelement te verliezen. Niet voor niets viert de Grote Clubactie dit jaar feest!

Voor meer informatie kun u contact opnemen met Nationale Stichting Grote Clubactie. Telefoon: 013-4552825 of kijk op www.clubactie.nl.'
---

Jo van Tienoven was in 1939 en 1940 secretaris van Het Kasteel