Gemeente Breda

West-Brabant vraagt extra aandacht nieuwe provinciebestuur

Dit is een persbericht van de West-Brabantse vergadering.

De negentien gemeenten in West-Brabant (inclusief Tholen) hebben bij monde van burgemeester P. van der Velden van Breda extra aandacht gevraagd bij de provincies Noord-Brabant en Zeeland voor de uitdagingen waarvoor de regio zich de komende jaren geplaatst ziet.

Als voorzitter van de bestuurlijke regiegroep van `de West-Brabanste Vergadering" stuurde Van der Velden een memorandum aan de informateurs van de nieuwe provinciale staten van Noord-Brabant en Zeeland, aan de in West-Brabant en Zeeland woonachtige statenleden en aan de lijsttrekkers van de partijen die na de verkiezingen in de staten van Noord-Brabant en Zeeland vertegenwoordigd zijn.

In het memorandum (bijlage) staan onder 11 thema's de uitdagingen beschreven waarvoor West-Brabant zich de komende jaren geplaatst ziet. De regiobestuurders zien alleen kans deze beleidsopgaven te realiseren in nauw overleg en nauwe samenwerking met de provincie.

De 19 gemeenten vragen de informateur het memorandum te betrekken bij de totstandkoming van het bestuursakkoord voor de komende periode.

Gesprekspartner

De ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen verstevigt de noodzaak voor gemeenten in West-Brabant om de regie over de ontwikkelingen in het gebied zoveel mogelijk in eigen hand te houden. De regio wil daartoe een gesprekspartner zijn op het provinciale, nationale en internationale speelveld. De gemeentelijke samenwerking wordt ingevuld op basis van concrete programma's.

Convenant

Op 30 januari 2007 hebben de 19 gemeenten een bestuursconvenant ondertekend. Daarin hebben ze afgesproken dat zij in het belang van West-Brabant en haar burgers op strategische onderwerpen die de hele regio betreffen te gaan samenwerken.

De 19 gemeenten zijn: Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.

Breda, 27 maart 2006

Te downloaden:

* memorandum West-Brabant is er klaar voor def 20 maart 2007 doc.pdf