Stem op je favoriete Dierentuin-Kinderdierekteur

27.03.2007 / 12:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvd

Nvd

Tot 15 april 2007 kan iedereen nog zijn of haar stem uitbrengen op de natuurbeschermingsprojecten van de 14 Nederlandse Dierentuin Kinderdierekteuren via www.dierentuinmaand.nl. Deze veertien kinderen hebben zich in het afgelopen jaar ingespannen om fans te verzamelen voor een natuurbeschermingsproject dat zij zelf belangrijk vonden. Het natuurbeschermingsproject met de meeste stemmen wint en zal dan ook worden gerealiseerd. De Kinderdierekteuren zijn in juli 2006 verkozen door de dierentuinen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD).

Zij hebben hun functie nu bijna een jaar vervuld en zijn in 'hun eigen' dierentuin actief geweest. Ze hebben daar hun verjaardag kunnen vieren, zijn achter de schermen op bezoek geweest en hebben natuurlijk overleg gehad met de échte dierentuindirecteur. In 2006 is de Dierentuin-Kinderdierekteur door de NVD dierentuinen voor het eerst geïntroduceerd. Op die manier hebben kinderen de gelegenheid gekregen om nader kennis te maken met het wel en wee van een dierentuin. Na hun verkiezing als Dierekteur, kregen ze de sleutel overhandigd van 'hun' dierenpark en in september werden ze een weekend lang gezamenlijk onthaald in Kasteel Erenstein in Kerkrade. De kinderen zijn dit weekend behandeld als échte belangrijke directeuren, Meike (7 jaar); 'We hebben in een echt kasteel gegeten en de ober zij zelfs U tegen mij!' Joachim (9 jaar); 'Dit was mijn leukste weekend ooit, ik wil voor altijd Kinderdierekteur zijn!' Elke NVD dierentuin heeft in het afgelopen jaar de Kinderdierekteur ingezet bij allerlei activiteiten van de opening van een nieuw project tot de bekendmaking van geboorten in de media.

Als Kinderdierekteur waren ze ook ambassadeur van een natuurbeschermingsproject, waarmee de dierentuinen bedreigde diersoorten een handje helpen. Dierentuinen die lid zijn van de NVD vinden het van het grootste belang om actief mee te helpen bij het in stand houden van diverse diersoorten. Dat doen ze onder anderen door mee te werken aan de internationale fokprogramma's, die zowel in Nederland als in het buitenland worden uitgevoerd. De projecten die de kinderen ondersteunen zijn te vinden op de website en omvatten o.a. de bescherming van de dwergnijlpaarden, bescherming van Oerang oetans in Indonesië en reuzenmiereneters in Argentinië.

Op 2 mei 2007 zal de verkiezing van de nieuwe Kinderdierekteuren van start gaan. Alle kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich dan opgeven op www.dierentuinmaand.nl om mee te dingen naar deze felbegeerde post!

De dierentuinen met een eigen Kinderdierekteur zijn: Apenheul in Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden, Artis in Amsterdam, Burgers'Zoo in Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel in Epe, Dierenrijk Europa in Mierlo, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, GaiaPark Kerkrade Zoo, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn en Zoo Parc Overloon.


Noot voor de redactie (