Ingezonden persbericht


Adobe adres
Bezoek
Bezoekadres stel 1
Stadhuis, Am
Stadhuis, Amsterdam
1011 PN Am stel 1

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht
Datum 27 maart 2007
Kenmerk 055

Hoofdlijnen Kunst en Cultuur 2009-2012

Wethouder Gehrels: "In Amsterdam kun je zijn wie je bent tussen mensen die anders zijn dan jij."

Het college van B&W heeft de nota Hoofdlijnen Kunst en Cultuur 2009-2012 goedgekeurd. In deze nota beschrijft het gemeentebestuur de ambities en doelen van het kunst- en cultuurbeleid voor de periode 2009-2012. Daarnaast zijn in de nota de criteria omschreven waarop de meerjarige subsidieaanvragen van kunstinstellingen beoordeeld zullen worden.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels: "In een `stad van Spinoza' beschouwen wij cultuur als basisbehoefte. Kunst en cultuur moeten daarom voor iedereen bereikbaar zijn, omdat zij in essentie bijdragen aan de emancipatie van gemeenschap en individu. En deelname aan kunst en cultuur geeft plezier. Kunst en cultuur hebben dus de individuele en collectieve waarden voor Amsterdam én de Amsterdammers die onze stad maken tot wat die is. Bijzonder. De Amsterdamse ambitie is om het bijzondere te laten benutten door mensen die het bijzondere zien en meemaken. Deze hoofdlijnennota is gebouwd op individuele vrijheid en collectieve solidariteit, ten faveure van de schoonheid, de stad en het leven."

Ambities en doelen
Het college heeft de volgende ambities:
· Talentontwikkeling
Kunst en cultuur zijn een onmisbare kwaliteit in het leven van mensen en in het leven en het weefsel van de stad. De eerste ambitie is Amsterdammers hun eigen culturele talent laten herkennen en dat helpen ontwikkelen zodat zij een culturele loopbaan kunnen volgen, hetzij als genietende toeschouwer hetzij als professional in de cultuursector: talentontwikkeling. Bij de invulling van deze ambitie zijn doelen geformuleerd voor cultuureducatie, culturele buurtaccommodaties, de XXXS jongerenkaart, een keurmerk talentontwikkeling en voor het aantrekken van toptalent. Talentontwikkeling leidt tot aandeelhouderschap.


· Laboratorium
Amsterdam is dankzij haar schaalgrootte bij uitstek geschikt als laboratorium voor kunstenaars en ondernemers op grensvlakken van disciplines, bijvoorbeeld techniek en zakendoen, cultuur en ICT, ontwerp en industrie. Dankzij de schaal van Amsterdam ontmoeten de verschillende professionals elkaar hier gemakkelijk. De innovatiepotentie van Amsterdam is groot, en de ambitie is om deze potentie om te zetten in een kracht die de positie van Amsterdam en van Amsterdamse of in Amsterdam werkzame kunstenaars en culturele bedrijven kan versterken. Doelen zijn geformuleerd op het vlak van culturele diversiteit, het vergroten van de internationale positie, het stimuleren van de vervlechting

27 maart 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 055 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

tussen artistieke, technologische en economische creativiteit, en het creëren van extra werkruimten voor kunstenaars.


· Wereldklasse
De potentie van Amsterdam is enorm. Amsterdam heeft instituten (en kunstenaars) van wereldklasse, en op dit vlak ligt de derde ambitie. Excellente kunstinstellingen die in hun sector tot de top van de wereld horen met bijbehorende excellente gebouwen. Dankzij de top ontstaat beweging en de top trekt talenten, toeristen en toppers uit het professionele leven aan en bindt ze aan de stad. De top inspireert tot een culturele loopbaan. Onze Amsterdamse kunst- en cultuurtop is schaars in de wereld en die kunnen we nog beter benutten én uitbouwen, ook in samenhang met de wereldklasse in de randstad-regio. Bij deze ambitie zet het college in op cultuurhistorie, investeren in de internationale programmering en distributie, en internationale uitwisseling.


· Prachtwijken
De vierde ambitie is een grote sociale ambitie om via kunst en cultuur te investeren in de relatie tussen mensen in de buurt, in de stad, van dezelfde en van verschillende gezindte. Alle Amsterdammers hebben recht op stedelijke en sociale vernieuwing die gepaard gaat met een écht mooie dagelijkse omgeving en alle Amsterdammers moeten een zekere cultuurwijsheid en cultuurverbondenheid bijgebracht krijgen, die hen in staat stelt zich tot anderen te verhouden en daar wellicht iets aan toe te voegen. Zodat Amsterdammers trots zijn op hun prachtwijk. Hier zijn doelen opgesteld voor de relatie van kunst en cultuur met de Brede School, amateurkunst, inburgering, het delen van deskundigheid en professionaliteit en beeldende kunst en in de openbare ruimte.

De Hoofdlijnennota Kunst en Cultuur 2009-2012 vloeit voort uit het Programakkoord 2006- 2010, waarbij op de achtergrond de Langetermijnvisie Cultuur 2015 (juni 2003) een rol speelt. Verder biedt de nota de kaders voor het Kunstenplan 2009-2012. In het Kunstenplan zijn voor een periode van vier jaar de subsidiegelden voor de verschillende kunstinstellingen in Amsterdam en voor de gemeentelijke programma's vastgelegd. De huidige Cultuurbegroting bedraagt 95 miljoen euro.

De nota Hoofdlijnen Kunst en Cultuur 2009-2012 is te downloaden op www.dmo.amsterdam.nl.

Pb-055