Gemeente Schiedam


Maart

Verkiezing voor de Bob Verbiest Cultuurprijs van start gegaan

27 maart 2007

.en iedereen mag een aanbeveling doen

In aanwezigheid van haar twee collega-bestuuders Ben van der Velden uit Vlaardingen en Koos Karssen uit Maassluis gaf burgemeester Wilma Verver-Aartsen van Schiedam op woensdag 21 maart symbolisch de aftrap voor de Bob Verbiest Cultuurprijs 2007.
Waarom Schiedam, terwijl de uitreiking van de prijs in 2007 in Maassluis zal plaatsvinden? Het antwoord op die vraag is simpel: omdat plaats van aftrap en prijsuitreiking strikt op alfabetische volgorde worden aangewezen. Nu is de eer aan Schiedam om het startsein te mogen geven en beleeft Maassluis op 12 oktober een feest dat klinkt als een klok. Bij de volgende prijsuitreiking mag Vlaardingen het starsein geven en is Schiedam de stad waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Aan de Bob Verbiest Cultuurprijs is behalve een oorkonde ook een geldbedrag verbonden. Is de oorkonde misschien bescheiden, het geldbedrag is dit niet. Aan de Bob Verbiest Cultuurprijs is een bedrag van vijfentwintigduizend euro verbonden. Deze prijs behoort dan ook tot de belangrijkste en grootste cultuurprijzen in Nederland en is zonder meer de grootste in het zuiden van Nederland.

Ook in ander opzicht is de Bob Verbiest Cultuurprijs uitzonderlijk. Het is de enige prijs van een dergelijke omvang en zon grote reputatie, waarvoor letterlijk iedereen een voordracht mag doen. Voor andere prijzen van gelijk gewicht wordt de voordracht meestal in alle beslotenheid door het bestuur besproken. In de periode tussen nu en half tot eind augustus mag in Maassluis, Schiedam en Vlaardingen iedereen zn zegje doen. Regelmatig zullen de voordrachten ook op deze paginas worden gepubliceerd en wie ermee in de openbaarheid wil treden is daarin volledig vrij. Pas nadat het bestuur van de prijs uit de voordrachten de nominaties heeft gekozen en deze aan de jury heeft voorgelegd, wordt het stil. De jury namelijk zal de naam van de winnaar, het project of de instelling tot het laatste moment geheim houden.

De prijs is een initiatief van de drie gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken. En het doel is erkenning te tonen voor die beeldende kunstenaars, initiatiefnemers, podiumkunstenaars, musici, organisatoren, schrijvers, dichters, architecten, onderzoekers, degenen die zich inzetten voor behoud en restauratie van erfgoed en al die anderen die zich met volle overtuiging inzetten voor de cultuur als één van de belangrijkste waarden van onze samenleving.

Het reglement is als volgt
Aan het doen van een voordracht zijn geen restricties verbonden. Om kandidaat te worden gesteld dient de voordracht wel te voldoen aan de criteria die hieronder zijn afgedrukt. Deze criteria kunnen ook worden gedownload vanaf de website www.bonverbietscultuurprijs.nl. Hierop bevindt zich ook het formulier dat desgewenst kan worden gebruikt voor het doen van een voordracht. Dit formulier kan zowel per post als via het Internet worden ingestuurd. Ook kan de inzending worden gedaan via de bibliotheken in Maassluis, Schiedam en Vlaardingen.

Inzenden aan
De voordrachten worden gestuurd aan de afdelingen Cultuur van de verschillende gemeenten of ingediend via de website of via de bibliotheken. Deze toetsen de voordrachten aan de criteria. De medewerkers van deze afdelingen mogen aanvullende informatie vragen om de voordracht compleet te maken en misschien zelfs meer gewicht te geven.

Jury
De voordrachten worden voorgelegd aan het stichtingsbestuur die na toetsing - hieruit een aantal nominaties kiest en deze voorlegt aan de jury. De jury tenslotte wijst hieruit één prijswinnaar aan op grond van de overtuigingskracht, originaliteit en/of voorbeeldwerking van de voordracht.

De jury kent momenteel de volgende samenstelling
* Esther Didden, o.a. adviseur beeldende kunst Schiedam en Vlaardingen

* Jeanne van Heeswijk, internationaal werkend projectgericht kunstenaar, docente diverse instituten

* Henk Oosterling hoogleraar Cultuurfilosofie Erasmus Universiteit, auteur en onderzoeker

* Auke Pol componist

* Hans van der Sloot historicus, journalist (juryvoorzitter)
* Martien de Vletter hoofd tentoonstellingen Nederlands Architectuur instituut Rotterdam

* Hans Walgenbach directeur Historisch Museum Rotterdam vm directeur Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

De inzendingen worden beoordeeld op

* Conceptuele kwaliteiten zoals spreekt uit het totaal van het kunstwerk, het project, de uitvoering, onderwerpkeuze en benadering van materie, problematiek of het publiek.
* Oorspronkelijkheid, waarin begrepen de onafhankelijke wijze waarop de kunstenaar(s) tot een keuze is/zijn gekomen of de wijze waarop een project op één der gebieden van beeldende kunst, letteren, muziek, podiumkunsten, architectuur, museale - en not-for-profit initiatieven op het gebied van het cultureel erfgoed steunt op zelfstandig verworven inzichten.

* Voorbeeldwerking ten aanzien van anderen, waarin begrepen kunnen zijn het bijdragen tot talentontwikkeling en/of aandacht wordt gegeven aan de culturele diversiteit die een kenmerk is van onze hedendaagse samenleving.

* De mate waarin kan worden gesproken over het trekken van aandacht buiten de stads en regiogrenzen.

Let wel de Bob Verbiest Cultuurprijs is GEEN oeuvreprijs. En ook geen onderscheiding voor werk dat al langer geleden is uitgevoerd, gepubliceerd of opgevoerd.

De prijsuitreiking is op 12 oktober 2007 in de Koningshof in Maassluis. Die avond zal even feestelijk zijn als de uitreiking in 2006 Vlaardingen.