TenneT


Verhoging transportcapaciteit van Duitsland naar Nederland

27-03-2007 Elektriciteitstransporten tussen Duitsland en Nederland worden nog vaak beperkt door congesties in het Duitse hoogspanningsnet. E.ON Netz gaat nu een aantal investeringen doen om in hun Duitse net deze beperkingen op te lossen. Hierdoor kan ook de beschikbare capaciteit op de buitenlandverbinding Diele (Duitsland) - Meeden (Nederland) in de meeste gevallen worden verhoogd met maximaal 550 MW, namelijk van de huidige 850 MW naar 1400 MW.

E.ON Netz heeft ter versterking van haar netwerk in Noordwest-Duitsland nieuwe apparatuur geïnstalleerd, waardoor het mogelijk wordt om de importcapaciteit op de verbinding tussen Meeden en Diele (Duitsland) te verhogen. E.ON Netz werkt momenteel aan de installatie van twee dwarsregel-transformatoren in Diele, die respectievelijk eind 2007 en begin 2008 in werking worden gesteld. Door deze versterkingen wordt het mogelijk om de transportcapaciteit van de huidige 850 MW tot maximaal 1.400 MW te verhogen. De capaciteitsverhoging zal al in oktober 2007 zijn gerealiseerd.

De capaciteitsverhoging kan tijdelijk lager uitvallen onder meer gedurende periodes waarin sprake is van een groot aanbod van windenergie. Onverwachte `loop flows' kunnen het noodzakelijk maken dat de maximale stroom naar Nederland onder specifieke opwekkings- en stroomomstandigheden moet worden gereduceerd. In eerste instantie wordt de extra capaciteit dan ook op flexibele basis aangeboden, zodat de TSO's deze capaciteit na aankondiging binnen 1 à 2 uur kunnen terugbrengen.

E.ON Netz en TenneT werken samen om de extra capaciteit zo veilig mogelijk aan de markt te kunnen aanbieden. De toewijzingsmethode is afhankelijk van de besluitvorming van de betreffende autoriteiten.