Gemeente Lelystad

College presenteert integrale visie uitbreiding Lelystad Airport

"Lelystad Airport ontwikkelt zich tot een regionale luchthaven. Lelystad Airport heeft de ambitie een schone, veilige, innovatieve en relatief stille luchthaven te zijn. Het beschikt hiertoe over luchtverkeersleiding en een moderne vloot. Lelystad Airport wordt samen met Larsepoort als een toplocatie voor bedrijven op de markt gezet."

Integrale visie

Dit zijn een paar belangrijke uitgangspunten van de door het college vastgestelde integrale visie over de uitbreiding van het vliegveld.
* Ga naar de visie, en meer informatie over de luchthaven

Ruimtelijke kwaliteit

Het college gaat er ook van uit dat de ruimtelijke kwaliteit van het gebied hoog is en de bereikbaarheid uitstekend. Lelystad Airport, de gemeente Lelystad en andere betrokken partijen moeten zich inspannen om werkzoekenden uit Lelystad aan een baan te helpen.

De raad heeft het college opdracht gegeven te komen met een integrale visie over de uitbreidingsplannen van de luchthaven. Deze visie maakt duidelijk of een uitbreiding mogelijk is binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden (geen vliegtuigen over de stad, ruime werkgelegenheid en passen binnen de Planologische Kernbeslissing 2004).

Groeiscenario

Ook wordt aangegeven bij welk groeisenario de balans tussen lasten en lusten optimaal is. Het college kiest voor het maximale groeiscenario met 4 miljoen passagiers per jaar. Dit aantal geeft de beste balans tussen de lusten en de lasten. Uit berekeningen via een second opinion van Amsterdam Aviation Economics is er bij 4 miljoen passagiers sprake van 3800 directe en 2600 indirecte arbeidsplaatsen.

Aan de raad wordt voorgesteld in te stemmen met deze visie en dus mee te werken aan de uitbreiding van Lelystad Airport. Naar verwachting wordt de visie met actiepunten besproken in het Opinieplein van 19 april.

---