Gemeente Bedum


27 maart 2007
De gemeente Bedum start binnenkort met het project Wonen++. Woningeigenaren kunnen me behulp van Wonen++ voor vaak geringe kosten energiebesparende maatregelen treffen en het binnenmilieu in de woning verbeteren. Wonen++ is een initiatief van de provincie Groningen en een aantal particuliere bedrijven. Het project is eerder uitgevoerd in de gemeenten Winsum, Eemsmond, De Marne en Pekela. Ook in de Groninger stadswijk Lewenborg is Wonen++ uitgevoerd. De animo om aan het project deel te nemen was in alle gevallen groot. Eigenaren van huizen die gebouwd zijn vóór 1980 hebben inmiddels een brief van de gemeente ontvangen waarin ze uitgenodigd worden voor een informatiebijeenkomst.

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Door het treffen van isolatiemaatregelen aan woningen kan flink op die kosten worden bespaard. Ook het binnenmilieu in sommige woningen kan aanmerkelijk worden verbeterd. Wonen++ kan ook bijdragen aan verbetering van dat binnenmilieu en dus aan de voorkoming van aan het binnenmilieu gerelateerde gezondheidsklachten. Deelnemers aan Wonen++ kunnen tegen een redelijke prijs een zogenaamd EPA laten opstellen. Dit Energie Prestatie Advies geeft aan waar op een effectieve wijze verbeteringen aan de woning kunnen worden aangebracht en welke besparingen daarmee kunnen worden gerealiseerd. Het staat de woningeigenaar vervolgens vrij om met een aannemer en een financier naar eigen keuze in zee te gaan; Wonen++ in Bedum biedt echter ook de mogelijkheid om de werkzaamheden door een aantal bedrijven uit de gemeente te laten uitvoeren en te kiezen voor een gunstige financieringsconstructie. Op het laten opstellen van een EPA in het kader van Wonen++ wordt subsidie verstrekt. Voor een doorsnee woning bedragen die kosten normaal gesproken 225 Euro; via Wonen++ betalen eigenaren slechts 75 Euro. Bezitters van een woning met een oppervlak van meer dan 200 vierkante meter betalen slechts 125 Euro voor een advies.

Over Wonen++ worden drie informatiebijeenkomsten gehouden. In het Trefcentrum in Bedum zijn op 2 en 18 april informatieavonden over het project. In Zuidwolde wordt op 23 april een bijeenkomst in verenigingsgebouw De Kern gehouden. Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur.