Gemeente Hoorn


Historische optocht trok veel bekijks

19 maart 2007 - De historische optocht die zaterdag de start van de festiviteiten rond 650 jaar Hoorn in gang zette, trok veel bekijks. De naar schatting 45.000 toeschouwers zagen ruim 700 deelnemers in historische kledij aan zich voorbij trekken. De stoet was maar liefst een kilometer lang!
Klik hier voor een kleine foto-impressie.

Op de Roode Steen kreeg burgemeester Onno van Veldhuizen, die een prachtig ambtskostuum met steek en sabel had aangetrokken, de stadsrechten aangeboden door de graaf van Holland. Dit onder luid trompetgeschal van herauten.
Stadszanger E.J. Fillee zong ter afsluiting samen met deelnemers en publiek het stadslied, op de melodie van Het kleine café aan de haven.

Première Hoornse Rhapsody
Na afloop van de historische optocht vond in de Oosterkerk de officiële openingsceremonie plaats. Daar beleefde de Hoornse Rhapsody haar première! Dit muziekstuk is gecomponeerd door de jonge Noordhollander Hans van der Heide. In de rapsodie zijn elementen verwerkt die te maken hebben met Hoorn als stad aan de zee. Het muziekstuk werd uitgevoerd door het Westfries Mannenkoor, Sinfonia en een orkest dat voor de gelegenheid was samengesteld uit het Hoorns Harmonie Orkest en Muziekvereniging De Herleving in Zwaag. Een dubbel koperkwartet, bestaande uit leden van de Hoornse Brassband, speelde de openingsfanfare. Ook het Hoorn 650-lied, geschreven door Feico de Leeuw, werd uitgevoerd.
s Middags en s avonds vonden allerlei festiviteiten plaats in de wijkcentra.