Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-178

Arnhem,27 maart 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 27 MAART 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Boeken verhuizen (C5)
Zo'n 1500 boeken zullen binnenkort verhuizen van het Provinciehuis naar het Gelders Archief of de Bibliotheek Arnhem. Het gaat hierbij om diverse gedenkboeken, historisch werk en gelegenheidsuitgaven over Gelderse onderwerpen. Zoals een "Geldersch Placaetenboek" uit 1702. De aanwezige boeken over de Slag om Arnhem zullen worden overgedragen aan het op te richten informatiecentrum over deze veldslag. De provinciale bibliotheek moet ruimte maken. Bovendien is het bewaren van dergelijke boeken geen kerntaak. Door deze werken over te dragen worden ze ook gemakkelijker toegankelijk voor meer mensen.

Koepel subsidieaanvragen plattelandsontwikkeling (C9) Gedeputeerde Staten hebben aan 29 projectaanvragen subsidie verstrekt voor een totaal subsidiebedrag van ¤ 8.079.744,- waarvan ¤ 6.728.867,- uit provinciale middelen. De aanvragen hebben betrekking op de afronding van Europese programma's voor plattelandsontwikkeling 2000-2006 (LEADER en EPD-platteland) en voor de nieuwe periode (2007-2013) de regionale uitvoeringsprogramma's (RUP) en het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland (PMJP). (bijlage: projectenoverzicht)

Gemeenten ontvangen brief over bodemsanering (C11) Gelderse gemeenten ontvangen deze week een brief over de stand van zaken over de plannen voor bodemsanering in Gelderland. De provincie Gelderland bekijkt momenteel welke bodemsaneringsprojecten in Gelderland kunnen worden gerealiseerd door middel van voorfinanciering. Deze zomer wordt hierover meer bekend na besluitvorming door Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Naar aanleiding van een gesprek dat gedeputeerde René van Diessen begin dit jaar had met voormalig staatssecretaris Van Geel, zei de staatssecretaris toe dat de provincie Gelderland verplichtingen mag aangaan ten laste van het bodemsaneringsbudget 2010-2015 ter waarde van 17,5 miljoen euro. Momenteel bekijkt de provincie de juridische en financiële aspecten van de projecten om vast te stellen of voorfinanciering haalbaar is. De provincie Gelderland heeft een bijzondere positie als zandprovincie en de daaraan gekoppelde problematiek van diepe grondwaterverontreinigingen. Hierdoor kent de provincie een tekort van 10 miljoen euro voor het uitvoeren van voorgenomen en bestaande saneringstrajecten.