Gemeente Schiedam


Schiedam koploper daling aantal bijstandsklanten

Het aantal klanten met een bijstandsuitkering in Schiedam is in 2006 zeer fors gedaald. De gemeente Schiedam blijkt de sterkste daler te zijn onder alle gemeenten in Nederland met meer dan 60.000 inwoners.

Dit blijkt uit de cijfers van het bureau APE die dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft uitgevoerd.

Met 19% minder bijstandsuitkeringen over 2006 daalt Schiedam maar liefst 11% harder dan het landelijk gemiddelde.is de daling slechts 1% lager dan die van de gemeente Purmerend en 7% hoger dan het landelijk gemiddelde Het aantal uitkeringen is in 2006 met 500 gedaald. Schiedam doet het overigens al langer goed. Op de lijst van grootste dalers van het afgelopen drie jaar is Schiedam op de derde plek geëindigd.

De gemeente Wethouder Daskalakis is zeer tevreden met dit resultaat. In de afgelopen jaren is veel werk verzet om mensen met een bijstandsuitkering aan een baan te helpen. Hiervoor is in Schiedam een werkmethode ontwikkeld waarbij iedereen die kan werken een werkstage krijgt aangeboden en zo snel mogelijk aan een baan wordt geholpen. De mensen die niet gelijk aan de slag kunnen worden begeleid bij het vinden van werk of volgen een traject sociale activering waarna zij weer actief kunnen deelnemen aan de samenleving. In 2006 heeft bijna de helft van alle klanten waarvan de uitkering is beëindigd een baan gevonden.

Mensen die niet willen werken, en daar geen goede reden voor hebben, krijgen een strenge sanctie (drie maanden geen uitkering). Ook worden veel meer mensen dan in het verleden thuis bezocht. Deze huisbezoeken zijn nodig om vast te stellen of mensen nog steeds recht hebben op een uitkering. Aan de poort wordt eveneens scherp opgelet. Er wordt streng naar de uitkeringsaanvraag gekeken.

Overigens heeft de wethouder ook aandacht voor mensen die niet aan het werk kunnen en zorg nodig hebben. Er wordt veel geld geïnvesteerd in zorgtrajecten en schuldhulpverlening. Binnenkort wordt in Schiedam een 'armoedeconferentie' georganiseerd waar mensen met een laag inkomen nieuwe ideeën voor het Schiedamse minimabeleid naar voren kunnen brengen. De wethouder wil zo ideëen opdoen zodat meer mensen die daar recht op hebben aanvragen voor financiële ondersteuning doen en de voorzieningen verder uitgebreid kunnen worden.


---- --