Gemeente Ede

nummer 59 / Ede, 27 maart 2007

Gemeente Ede stelt nieuw milieuprogramma vast

Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft een nieuw milieuprogramma voor de periode van 2007 tot 2010 opgesteld. Hierin staan plannen om de Edese milieukwaliteit verder te verbeteren. De notitie geeft ook een terugblik op de bereikte resultaten in 2006. Het programma gaat over het klimaatbeleid, afval, geluidhinder en veiligheidsrisicos van bedrijven. Het nieuwe milieuprogramma wordt op 10 mei aan de gemeenteraad voorgelegd.

Klimaatbeleid
De gemeente maakt werk van duurzame energiesystemen in zowel de nieuwe wijk Kernhem (vlek B) als op het nieuwe bedrijventerrein Schuttersveld (het gaat om een systeem dat gebruik maakt van de in de bodem aanwezige warmte en koude; traditioneel gebeurt verwarming via gas en koeling via electriciteit). Aan 1000 huishoudens is verder een gratis energiebox uitgereikt met onder meer spaarlampen. De klimaatfilm van Al Gore is gebruikt om de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen. Goed nieuws is dat het rijk doorgaat met een stimuleringsregeling voor gemeenten, die klimaatbeleid willen ontwikkelen. Ede gaat na of en op welke manier ze van deze regeling gebruik gaat maken.

Afval
De doelstelling om tenminste 60% van alle huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen en te verwerken is in 2006 gehaald. Het hergebruikpercentage is in 2006 gestegen met 10%. Deze stijging komt vooral door stijging van de ingezamelde hoeveelheid oud papier (5%). In 2006 is gestart met inzamelen van oud papier bij huishoudens via speciale papiercontainers. Ruim 70% van de huishoudens maakt actief gebruik van deze container.

Geluidhinder
Om de geluidhinder door wegverkeer tegen te gaan legt de gemeente, bij onderhoud van wegen, geluidreducerend asfalt aan bij akoestische knelpunten. Inmiddels is er ongeveer 10 kilometer weg met geluidreducerend asfalt (o.a. op de Emmalaan/Tooroplaan in de kern Ede).

Veiligheidsrisicos bedrijven
Het rijk hanteert steeds strengere regels als het gaat om de veiligheid bij bedrijven. De gemeente besteedt hier dan ook veel aandacht aan. Vorig jaar zijn daarom drie bedrijven met LPG-opslag gesaneerd of aangepast aan de nieuwe regelgeving.
---