Gemeente Ede

nummer 57 / Ede, 27 maart 2007

College wil schadelijk alcoholgebruik terugdringen

Terugdringen van schadelijk alcoholgebruik, met name bij de jeugd, is een van de speerpunten die de gemeente Ede de komende jaren wil benadrukken in haar lokale gezondheidsbeleid. Op verzoek van de raad komt er een Platform Alcohol & Jeugd dat hiervoor activiteiten moet ontwikkelen.

Net als andere gemeenten moet de gemeente Ede elke vier jaar haar gezondheidsbeleid actualiseren. Dit houdt in dat bekeken wordt welke onderdelen de komende tijd aandacht verdienen. De gemeenteraad heeft de kadernota lokaal gezondheidsbeleid voor de periode 2006 2007 vastgesteld. Op verzoek van de raad, heeft het college 10 aandachtspunten uit de Kadernota gezondheidsbeleid uitgewerkt. Het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik is één van de belangrijke aandachtspunten. Omdat de kadernota voor een groot deel samen met de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen is gemaakt, zal Ede een aantal punten samen met die gemeenten aanpakken. Dit is bijvoorbeeld het geval met de afspraken die nodig zijn met Hulpverlening Gelderland Midden, de gezondheidsdienst van de 5 gemeenten.

De wet schrijft voor welke taken een gemeente moet uitvoeren op gebied van de volksgezondheid. Dat is bijvoorbeeld het bewaken van gezondheidsaspecten, het bieden van psychosociale hulp bij rampen, uitvoeren van de jeugdgezondheidszorg, het bestrijden van infectieziekten. Voor de komende jaren adviseert het college aan de raad om prioriteit te geven aan voorlichting over alcoholgebruik, drugsgebruik en overgewicht. Ook de bestrijding van huiselijk geweld vindt het college belangrijk. Daarnaast krijgt de jeugdgezondheidszorg veel aandacht. Het Elektronisch Kinddossier en de Centra voor Jeugd en Gezin moeten de komende jaren vorm krijgen.
Het college zal de raad met jaarlijkse voortgangsrapportages op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

---