Gemeente Ede

nummer 60 / ede, 27 maart 2007

Gemeente Ede wil dat het goed blijft gaan met de Edese jeugd

In de komende maanden spreekt de gemeente Ede met talloze professionals in het veld over het Edese jeugdbeleid. Als eerste aanzet daartoe heeft college van B&W haar doelstellingen in een conceptnota Jeugdbeleid vastgelegd. Deze nota vormt hèt uitgangspunt bij alle gemeentelijke activiteiten voor alle kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar in Ede op de tereinen van vrije tijd, ruimte, onderwijs & opvang, zorg, werk en veiligheid. Voor de komende periode wil het college de goede ontwikkelingen van de afgelopen periode continueren.

Bovendien komt de komende periode nog meer nadruk te liggen op preventie. Het college beschouwt zaken als schoolmaatschappelijk werk, jongerenwerk, en opvoedondersteuning als een basisvoorziening.

Doel Jeugdbeleid
Doel van het gemeentelijk jeugdbeleid is dat Edese jongeren opgroeien tot zelfstandige burgers die hun eigen verantwoordelijkheden kennen en die positief meedoen aan het maatschappelijk leven. De gemeente schept hiervoor de nodige voorwaarden op het gebied van: (school)maatschappelijk werk, opvoedondersteuning, deskundigheidsbevordering, jongerenwerk en jongerencentrum, vrije tijd en vakantie-activiteiten, cultuur, schoolbegeleiding, (voorkomen van) schoolverzuim, speeltuinen, peuterspeelzaalwerk, onderwijskansenbeleid, licht pedagogische hulp, sportactiviteiten, projecten op het gebied van voorkomen van risicovolgedrag, middelengebruik (alcohol en drugs), jeugd en veiligheid. Eigenlijk dus te veel om op te noemen.

Nadruk op preventie
Voor de komende periode wil het college meer de nadruk leggen op preventie. Zinvolle vrijetijdsactiviteiten (sport, School & Partners aanbod) passen in een preventief jeugdbeleid. Dat geldt ook voor het tijdig signaleren van kinderen en jongeren met poblemen. Zeker in een tijd waarin de problemen van (een deel van) de jeugdigen en hun ouders groter en complexer lijken te worden. Een snelle aanpak van problemen voorkomt dat deze erger worden.

Jeugdmonitor
In de nota jeugdbeleid zijn onder andere de resultaten van de Jeugdmonitor verwerkt. Eind januari is aan bijna 5100 jongeren (tussen
12 en 25 jaar) de jeugdmonitor verstuurd. De gemeente ontving meer dan 1900 reacties. Van alle respondenten heeft 96 procent de vragenlijst via internet ingevuld, 4 procent gebruikte de papieren lijst. De gemeente heeft onder de respondenten 10 i-pods en een tiental cd bonnen verloot. Wethouder Simon van de Pol reikt dinsdag 3 april om 19.00 uur de prijzen uit in het gemeentehuis. In de zomer van 2007 verschijnen de resultaten van de jeugdmonitor 2007.

Besluitvorming
In de komende periode vindt besluitvorming plaats over het beschikbaar stellen van structurele middelen voor het jeugdbeleid. De gemeenteraad neemt hierover eind juni 2007 een besluit.

---