Gemeente Ede

nummer 55 / Ede, 27 maart 2007

OMVANG HUISELIJK GEWELD NOG NIET IN BEELD

Ede beschikt sinds vorig jaar samen met de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen over een Steunpunt huiselijk geweld. In het eerste jaar hebben ruim 300 burgers en professionals het Steunpunt ingeschakeld voor hulp. Maar daarmee is volgens het Steunpunt de werkelijke omvang van huiselijk geweld nog lang niet in beeld.

Het Steunpunt geeft informatie en advies over huiselijk geweld. Ook komen er meldingen binnen van huiselijk geweld waarbij hulpverlening nodig is. In het Steunpunt werken hulpverleners en politie nauw samen om huiselijk geweld aan te pakken.

Huiselijk geweld komt veel voor. Volgens landelijke onderzoeken is bijna de helft van de bevolking wel eens slachtoffer geweest van geweld in huiselijke kring. In heel Nederland zijn vorig jaar steunpunten opgericht om iets tegen huiselijk geweld te doen. Ook voor de regio West-Veluwe/Vallei is toen een steunpunt opgericht. Uit het eerste jaarverslag van het Steunpunt blijkt dat er nog meer professionele werkers getraind moeten worden in het signaleren van huiselijk geweld. Het gaat dan onder andere om kindermishandeling, seksueel geweld of ouderenmishandeling.

Het Steunpunt verwacht veel van de nieuwe wet die een huisverbod oplegt als huiselijk geweld dreigt of al gepleegd is. De dader mag dan 10 dagen zijn woning niet meer in. Het Steunpunt hoopt dat de dader in die periode hulpverlening zal accepteren om te voorkomen dat het huiselijk geweld nog eens gebeurt.
Ook zal het Steunpunt nog meer professionele werkers in de zorg, welzijn en maatschappelijk werk trainen zodat zij zorgelijke situaties bespreekbaar kunnen maken. Het Steunpunt heeft voorlopig dus nog werk genoeg.

---