Gemeente Ede

nummer 54 / Ede, 27 maart 2007

Pilot voor twee begrotingshoofdstukken

Gemeenteraad hanteert begroting nieuwe stijl

Integraal wijkbeheer moet er voor zorgen dat meer mensen zeggen prettig te wonen in Ede. Sociale overlast moet verminderen door het aanstellen van extra opsporingsambtenaren. De kwaliteit van de fietspaden moet beter, zodat daar minder klachten over komen. Aandacht voor ex-gedetineerden, zodat in 2007 minimaal 10% minder terugvalt in crimineel gedrag. Extra aandacht voor risicovolle jongeren, zodat de ervaren overlast van deze groep 5 10 % daalt. Aandacht voor alcoholgebruik onder jongeren en minimaal 80 % van de hulpdiensten komt binnen de gestelde tijd aan.

Dit zijn enkele voorbeelden van de nieuwe manier waarop het college van B&W de gemeenteraad voorstelt de begroting vast te gaan stellen.

Begroting
De gemeenteraad stelt elk jaar de gemeentelijke begroting vast. Daarmee bepaalt hij zowel de hoofdlijnen van het gemeentelijke beleid als de hoogte van het budget dat met de uitvoering van dat beleid is gemoeid. Het college van burgemeester en wethouders voeren dat beleid vervolgens uit.
Om die uitvoering te kunnen bewaken wordt door de gemeenteraad per begrotingsprogramma een aantal maatschappelijke effecten benoemd. Dat wil zeggen: een beschrijving van wat de gemeenteraad als werkelijk effect in de Edese samenleving wil bereiken. Als voorbeeld van zon maatschappelijk effect noemen we er een uit het programma veiligheid: De raad wil overlast en crimineel gedrag door ex-gedetineerden verminderen. Daarbij wordt als meetpunt gebruikt het aantal ex-gedetineerden dat na terugkeer in de Edese maatschappij weer terugvalt in crimineel gedrag. Hun aantal moet in 2007 met 10 % zijn verminderd ten opzichte van 2006.

Programmas
Door de Raadswerkgroep programmabegroting is op deze manier voor de hele begroting een opzet gemaakt waarin de door de gemeenteraad gewenste maatschappelijke effecten zijn beschreven. Met daarbij opdrachten aan het college van B en W om die effecten te realiseren. Twee van deze programmas zijn als pilots bewerkt en worden binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd. Het gaat om de programmas Veiligheid en Beheer Openbare Ruimte. Na vaststelling gaan deze al gelden voor het begrotingsjaar 2007. De overige programmas zuilen worden vastgesteld in november 2007 bij de behandeling van de gehele begroting in de gemeenteraad.

Lopend beleid
Naast al die onderwerpen waarvoor de gemeenteraad extra aandacht wil zien, is er natuurlijk nog al het lopende beleid op het gebied van Veiligheid en beheer Openbare Ruimte. Dat gaat vanzelfsprekend gewoon door en ook daarvoor wordt in de begroting geld beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.
Het nieuwe systeem biedt het belangrijke voordeel dat de gemeenteraad zijn aandacht gericht kan inzetten op die onderwerpen die hij nu belangrijk vindt voor Ede. En dat er voor het uitvoerende college van B en W en ook voor de Edese burgers duidelijk is wat de gemeenteraad wil bereiken in de komende periode.

---