Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg 27 maart 2007

TILBURG, 27 maart 2007

Wijkagenten Goirle waarschuwen voor toename woninginbraken

GOIRLE: In Goirle zijn dit jaar tot op heden al 36 woninginbraken gepleegd. In heel 2006 waren dat er 85. De wijkagenten zijn een preventieve actie gestart om de bewoners te waarschuwen en hen te vragen alert te reageren en direct de politie te bellen als zij verdachte personen in de wijk zien. Ook vanmorgen werd er weer een woninginbraak gemeld, dit keer aan Den Brem. Hierbij werd met de buitgemaakte sleutels een auto vanaf de oprit gestolen. De politie heeft naar aanleiding van de inbraakgolf aan 1882 SMS-Alert deelnemers een preventiebericht gestuurd. Ook wordt er extra gesurveilleerd.

De woninginbraken worden gepleegd door geheel Goirle, maar er zijn wel straten waar de inbrekers al meerdere keren hebben toegeslagen zoals in de Anhony Staringdreef (2x), de Dommel (2x), De Volmolen (2x) den Brem (4x), Voldijkje (4x) en de Willem Bilderdijkdreef (2x)

Vanmorgen werd omstreeks 07.20 uur door de bewoners van een pand aan Den Brem een inbraak in hun woning ontdekt. De inbreker had twee gaatjes geboord in het raamkozijn aan de voorzijde van de woning. Hierdoor heeft de dief het raam kunnen openen en de raamsluiting vervolgens losgeschroefd. In de woning heeft de indringer de sleutels gevonden van de auto die op de oprit geparkeerd stond en deze vervolgens weggenomen. Het gaat om een grijze Nissan Micra met het kenteken 89-NX-V

De politie raadt de bewoners aan preventieve maatregelen te nemen om een woninginbraak te voorkomen. Zo verkleint een huis dat voorzien is van het Keurmerk Veilig Wonen de inbraakkans met 95%. Ook vraagt de politie de inwoners van Goirle extra alert te zijn en bij verdachte omstandigheden direct te bellen met 0900-8844 of bij heterdaad met 112.

Enkele andere voorbeelden van organisatorische maatregelen zijn:
* Sluit ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weggaat.
* Gebruik de aangebrachte sloten op de juiste wijze. Alleen een deur dichttrekken is niet voldoende. Verwijder de sleutel uit het slot.
* Doe aan waardeberging. Laat vooral tijdens de feestdagen goederen niet voor het grijpen liggen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, cheques, paspoorten, e.d.

* Indien u veel kostbare kleine goederen heeft is het aanschaffen van een kluis aan overweging waard.

* Etaleer uw goederen niet te veel. Indien uw kostbare goederen zoals uw LCD of Flatscreen TV of uw laptop vanaf de straat te zien zijn is de kans dat een inbreker langskomt groter.

* Zorg voor orde om het huis. Laat gereedschap, ladders, e.d. niet onbeheerd in de tuin liggen.

* Snoei groen rond woning zodat een inbreker gezien kan worden.
* Berg contactsleutels van uw personenauto en bijbehorende papieren goed op.

* Plaats verlichting aan de buitenzijde met een schemerschakelaar of bewegingsdetectie.

* Maak afspraken met buren over oplettendheid en geef door wanneer u weg bent!
Gebruik bij afwezigheid een babyfoon zodat uw buren op uw woning kunnen passen.

* Geef uw woning een bewoonde indruk. Laat 's avonds zoveel verlichting branden als u normaliter doet. Laat desnoods radio of televisie aan.

* Registreer en merk uw goederen (postcode en huisnummer)
* Fotografeer antiek, sieraden en kunst.

Winkeldieven lopen tegen de lamp

TILBURG Agenten hebben gistermiddag rond de klok van 14.45 uur, bij een bouwmarkt aan de Hestiastraat een 53 jarige Tilburger aangehouden voor winkeldiefstal. De man had zonder te betalen diverse koppel- en slangstukken weggenomen. Oplettende medewerkers spraken de man buiten aan en droegen hem over aan de gealarmeerde agenten. Op het bureau legde de verdachte een bekennende verklaring af. Voorzien van een transactie van 130 Euro mocht hij vertrekken.

In een supermarkt op het Krevelplein liep een 15 jarige jongen uit Tilburg tegen de lamp toen hij een pakje sigaretten in zijn kleding stopte. Ook hij werd buiten de zaak aangesproken en overgedragen. Op het bureau bekende hij de diefstal. De jongen wordt overgedragen aan bureau Halt.

Politie haalt dronken automobilisten van de weg

TILBURG De politie heeft gistermiddag tegen 15.30 uur op de Dongenseweg een 54 jarige automobilist uit Tilburg aangehouden voor het rijden onder invloed. Een motoragent zag tijdens de surveillance dat de automobilist al slingerend over de Dongeseweg reed en de weg in de volle breedte nodig had. Een ademtest op het bureau wees uit dat hij bijna vijf maal de toegestane hoeveelheid overschreed. De man had namelijk 1010 ug/l, zijnde 2,3 promille alcohol in zijn bloed. De man mocht na verhoor met een rijverbod van 13 uur vertrekken.

Vanmorgen hebben agenten kort na 02.00 uur op de Bieslookweg een 21 jarige automobilist afkomstig uit Tilburg aangehouden voor hetzelfde feit. Een ademtest op het bureau wees uit dat de man 485 ug/l, zijn
1,1 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat de man aangemerkt kon worden als beginnend bestuurder werd ook zijn rijbewijs ingevorderd.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Politie houdt tweetal aan voor niet voldoen legitimatieplicht

TILBURG De politie heeft gisteravond tegen 18.30 uur in de Dolomietenlaan twee minderjarigen van 15 en 16 jaar, beiden afkomstig uit Tilburg aangehouden, nadat ze zich tijdens een controle niet konden legitimeren. Het tweetal reed zonder helm op een bromfiets. Surveillerende agenten stelden hierop een controle in. Al snel bleek dat het tweetal geen legitimatiebewijs bij zich had Na de aanhouding begon de 16 jarige zich te verzetten. Hij bedreigde daarbij een van de agenten.

Politie houdt zoon aan na huiselijk geweld

TILBURG Agenten hebben gisteravond rond 22.00 uur in een woning in de wijk Heikant een 33 jarige Tilburger aangehouden voor mishandeling en vernieling . De man had tijdens een conflict in de woning zijn 62 jarige vader met kracht bij de nek gegrepen. Familieleden lukte het, het slachtoffer te ontzetten. Om verdere escalatie te voorkomen verliet het slachtoffer de woning. Buiten trapte de Tilburger vervolgens meerdere keren tegen de auto van zijn vader. Gealarmeerde agenten troffen de verdachte aan in de woning. Op het bureau is hij in verzekering gesteld.

Stoeipartij loopt uit op mishandeling

TILBURG De politie heeft vanmiddag kort na 12.30 uur in een school aan de Reitse Hoevenstraat een 14 jarige jongen afkomstig uit Tilburg aangehouden voor mishandeling. Het slachtoffer, een even oude jongen deed hiervan aangifte. Naast een gebroken tand liep hij schrammen en een gezwollen gezicht op. De verdachte is op het bureau in verzekering gesteld.

Beide jongens stonden tijdens de pauze, samen met diverse medeleerlingen, bij de ingang van de school. De 14 jarige jongens stoeide met elkaar en trapten een geldmuntje weg. Het stoeien kreeg plotseling een gewelddadiger karakter toen de verdachte het slachtoffer op de grond gooide en op hem ging zitten. Nadat het slachtoffer zich bevrijd had schopte en sloeg de Tilburger hem en gaf hem meerdere knietjes. Voordat een medewerker van de school het tweetal kon scheiden kreeg het slachtoffer nog enkele kopstoten.

Politie ruimt hennepkwekerij

TILBURG Agenten troffen gisteravond tegen 23.00 uur op een zolderkamer van een woning aan de Sneekstraat een in werking zijn hennepkwekerij. In totaal herbergde de ruimte 362 nagenoeg volgroeide hennepplanten. De stroom werd illegaal afgetapt. Tegen de exploitant wordt een onderzoek ingesteld.

De Tilburgse politie ruimt wekelijks gepland hennepkwekerijen. Daarnaast worden regelmatig plantages ontdekt tijdens de reguliere surveillances. Er wordt een hoge prioriteit aangegeven omdat kwekerijen vaak brandgevaarlijk zijn. Tevens is er dikwijls sprake van diefstal van elektriciteit en is er een relatie met georganiseerde misdaad. In 2005 werd onder regie van de gemeente Tilburg door alle betrokken partijen een convenant afgesloten. Het beleid is dat het huurcontract van wietkwekers wordt beëindigd.

Auteur: Desiree Brabers / Willem van Hooijdonk