Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Prikkelende perspectieven voor Barendrecht in 2025

BARENDRECHT (dinsdag 27 maart 2007) ­ Op dinsdag 27 maart start een nieuwe interactieve fase van het traject `Barendrecht 2025'. Met dit traject wil de gemeente samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties antwoord geven op de vraag `Wat voor gemeente wil Barendrecht in 2025 zijn?' De afgelopen maanden hebben betrokken Barendrechters, raadsleden en medewerkers van de gemeente samen gewerkt aan drie prikkelende perspectieven in de vorm van voorpagina's van kranten uit 2025. Deze perspectieven zijn geen realistische scenario's waarvan er één moet win- nen, maar zijn bedoeld om het gesprek aan te gaan met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De komende maanden kunnen bewoners reageren op de perspectieven en deelnemen aan verschillende interactieve activiteiten.

De drie perspectieven vertellen iets over Barendrecht in 2025. Bij ieder perspectief is een bepaalde invals- hoek uitvergroot en zoveel mogelijk concreet gemaakt. Hier en daar met een knipoog, maar de ondertoon is serieus. De invalshoeken uit de drie perspectieven bevatten samen de keuzes die de gemeente op het ge- bied van wonen, werken en leven kan maken. De gemeente wil zoveel mogelijk Barendrechters betrekken bij de vraag: hoe ziet Barendrecht eruit in 2025? Om mensen nieuwsgierig te maken en uit te dagen om mee te doen, kiest de gemeente bewust voor prikkelende perspectieven.

A. Rotterdam deelgemeente Barendrecht
Het eerste perspectief toont een gemeente die uitgroeit tot metropool. Grote Broer Rotterdam inlijven dat zal niet gebeuren, maar dit geeft wel een enorme ambitie weer: Barendrecht als `Big City'. Een zelfbewuste ge- meente, die bruist van de initiatieven en graag in het centrum van de wereld staat. Met een grootstedelijke, hypermoderne woon- en werkomgeving. Waarin plaats is voor de University of Barendrecht, een museum voor digitale kunst met internationale allure en het Euraziatische hoofdkantoor van Microsoft. Een zeer multi- culturele omgeving ook, bijna on-Nederlands, met zelfs een eigen underground-scene. Als stad met enorme presentatiedrang trekt Barendrecht ook topsporters aan, die zij huisvest in een multifunctioneel sportpark.

B. De SRV-man weer terug
In het tweede perspectief gaat Barendrecht niet voor groei. Waar iedereen in de rest van de wereld achter elkaar aan rent in een schier eindeloze `rat race', kiest Barendrecht voor rust en kwaliteit. In dit geval bete- kent stilstand geen achteruitgang, maar juist investeren in duurzaamheid, in kleinschaligheid, in milieu, in `langzaamheid'. Mensen ontmoeten elkaar op het (virtuele) dorpsplein, bij verenigingen en op het buurtfeest. Persoonlijk contact en ambachtelijkheid worden verheven tot norm in deze zelfvoorzienende gemeenschap. Goed voor het milieu, misschien minder goed voor de portemonnee?

C. Alle wegen via Barendrecht
In het derde perspectief is Barendrecht hét verbindingspunt voor Nederland. Goed bereikbaar via alle vor- men van vervoer door een eigen HSL-stop, vliegveld Barenvlucht, een monorail/lightrail, ondergrondse snel- wegen en fietspaden. Daartussen liggen stadsparken, terwijl de groene long aan de Oude Maas te vinden is. Niet alleen letterlijk, ook figuurlijk is Barendrecht een "verbinder". Met haar reuzen-RAI en congrescentra brengt Carnisselande mensen bij elkaar. In handelscentrum Oud-Barendrecht bloeien im- en export. Infra- structuur en economische activiteiten liggen in het verlengde van Rotterdam en Europoort. Het dorpse (aan-

gezicht) is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor hoogbouw. Alleen een openluchtmuseum van Baren- drecht herinnert nog aan de oude tijd...

Reageren
Vanaf dinsdag 27 maart is het voor bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties mogelijk om on- der meer via de website www.barendrecht2025.nl te reageren op de voorpagina's van de kranten. Daarnaast gaan drie groepen met ieder vijftien betrokken Barendrechters de voorpagina's verder uitwerken in minimaal één vervolgpagina per krant. Vervolgens krijgen de werkgroepen de vraag om met de kranten Barendrechtse bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties op te zoeken en met hen het gesprek aan te gaan. Zo organiseert de gemeente in juni een Lagerhuisdebat over Barendrecht in het jaar 2025. Andere activiteiten worden de komende weken bekendgemaakt. Belangstellenden vinden de actuele ontwikkelingen op www.barendrecht2025.nl en op de pagina's Gemeentenieuws in huis-aan-huiskrant De Schakel.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht