Gemeente Leeuwarden

Jachthavenplan Zuiderburen krijgt weinig steun

Bron: gemeente Leeuwarden (27-03-2007) Een meerderheid in de gemeenteraad is tegen de plannen voor een grote jachthaven aan de rand van de Drachtsterweg in de Teernser Wielen. De raad verwacht te veel overlast voor de direct omwonenden. De heer Van der Weij wil graag een jachthaven beginnen met 150 tot 200 ligplaatsen en ondersteunende horeca. Een motie van PAL/GroenLinks, VVD, FNP en NLP om dit mogelijk te maken kreeg onvoldoende steun.

De raad besprak maandagavond 26 april de inspraaknotitie van het voorontwerp bestemmingsplan Zuiderburen. Naast een motie over de jachthaven diende de PAL/GroenLinks ook een motie in voor een openbaar wandelpad langs de Nauwe Greuns, over het perceel van de buitenplaats `Hampton Court'. Dit perceel is door de gemeente verkocht aan een projectontwikkelaar. Het college heeft bij de verkoop echter over het hoofd gezien dat hier eerder al een openbaar wandelpad gepland was. Verantwoordelijk Wethouder Waanders bood de raad hiervoor haar excuus aan. Zij ontraadde echter de motie. `Dit wordt een juridische vertoning. De gemeente is een privaatrechtelijke overeenkomst met de projectontwikkelaar aangegaan en moet de grond dus leveren.' Een ruime raadsmeerderheid was het eens met de wethouder en verwierp de motie.

Trijntje Buma diende namens de SP een motie in om toestemming te verlenen aan de bouw van een woning aan de Suderbourren 5. Slechts de VVD en de FNP steunden dit voorstel, waarmee het werd verworpen.