Ingezonden persbericht


Slechtvalknestkast geplaatst aan Centrale Bergum van Electrabel

Op bijna 40 meter hoogte aan de oostzijde van de elektriciteitcentrale van Electrabel aan het Bergumermeer is een nestkast geplaatst voor Slechtvalken (Noardske falk), de eerste in Friesland. Deze snelste vogel ter wereld -die in duikvluchten snelheden behaalt van boven de 300 kilometer per uur- broedt nog niet in Friesland. Wel zijn er in de directe omgeving van de centrale mogelijke broedvogels aanwezig. Het ontdekken van de nestkast door Slechtvalken of andere vogels is voor iedereen te volgen op www.friesemilieufederatie.nl en www.werkgroepslechtvalk Er zijn namelijk twee videocamera's geplaatst die dag en nacht het gebeuren in en buiten de nestkast filmen.

Roofvogels in Beeld
Het nestkastproject is een gezamenlijk initiatief van de Friese Milieu Federatie, Electrabel Nederland Centrale Bergum, de Werkgroep Slechtvalk Nederland en de Vogelringgroep Bergumermeer. Electrabel Nederland, gastheer van de toekomstige Slechtvalken, werkt mee aan het project vanwege de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijf. De landelijke Werkgroep Slechtvalk Nederland en de lokale Vogelringgroep Bergumermeer spelen een grote rol in het project vanwege hun actieve inzet op het gebied van bescherming en onderzoek naar Slechtvalken en vogels in het algemeen. De Friese Milieu Federatie wil via dit nestkastproject de Friese roofvogels letterlijk in beeld brengen. In 2007 en 2008 organiseert de Milieufederatie de campagne Roofvogels in Beeld naar aanleiding van de ernstige roofvogelvervolging die in Friesland plaatsvindt. Het leven in en rond de nestkast zal een belangrijke rol spelen in deze campagne. Op de website van de Milieufederatie is naast de livebeelden van het gebeuren in en rond de nestkast veel achtergrondinformatie te vinden over het nestkastproject, de Friese roofvogels en de campagne.

Slechtvalk
Nederland is een belangrijk overwinteringsgebied voor Slechtvalken uit Noordelijke streken. Pas vanaf 1990 wordt er jaarlijks in ons land gebroed, in toenemende aantalIen. Het enig bekende broedgeval in Friesland van voor 1990 dateert van 1920 toen een paartje tot broeden kwam in de duinen van Schiermonnikoog. 2006 was een goed jaar voor de Nederlandse Slechtvalken: het aantal broedparen is gestegen tot 32. Ook in de provincie Groningen komen inmiddels jaarlijks enkele paren tot broeden. Een van de vaste broedlocaties bevindt zich op de elektriciteitcentrale van Electrabel in de Eemshaven. Slechtvalken hebben een grote voorkeur voor hooggelegen nestplaatsen. Hier voelen zij zich veilig en hebben een goed uitzicht over hun jachtgebied. Dit geldt ook voor de toekomstige bewoners in Bergum. Zoals de buitencamera laat zien biedt de nestkast een goed uitzicht over het Bergumermeer waar voor de valken volop voedsel te vinden is.

Nestkast
In maart 2006 zijn de voorbereidingen voor plaatsing begonnen met het bepalen van de voor Slechtvalken meest geschikte plaats voor de nestkast. In de tweede helft van 2006 is de kast gemaakt met een inhoud van 100 koolmeesnestkastjes. Op 19 februari is de kast van binnenuit door een gat in de wand van de centrale naar buiten geschoven over een solide beugelconstructie. Deze constructie draagt niet alleen de kast maar ook de 40 kilogram riviergrind waarmee de bodem van de kast is bedekt. Op de website van de Friese Milieu Federatie is ook een uitgebreid fotoverslag beschikbaar van de voorbereidingen en de plaatsing van de nestkast.

Torenvalken
Binnen een week na plaatsing heeft een paartje Torenvalken (Reade wikel) al haar intrek genomen in de kast. Hoe het hun vergaat en of ze instaat zijn de andere gegadigden buiten de deur te houden is zowel live als in het dagboek te volgen op de website van de Friese Milieu Federatie www.friesemilieufederatie.nl

Simon Bijlsma, 058-2890303 of s.bijlsma@friesemilieufederatie.nl

Kijk op www.friesemilieufederatie.nl

---- --